Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Voorlopig geen ov voor mbo’ers in leenstelsel

Gepubliceerd: 27 October 2014 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het gaat de Dienst Uitvoering Onderwijs niet lukken om alle computersystemen aan te passen voor invoering van het nieuwe leenstelsel. Een aantal onderdelen van het wetsvoorstel loopt vertraging op.

ov-chipkaart-introUiteindelijk gaat het wel lukken met de invoering van het studievoorschot, schreef de directeur-generaal van DUO vorige week aan minister Bussemaker van Onderwijs. Het vergt wat extra geld, en wat extra mankracht, maar dan zijn de belangrijkste systemen op tijd aangepast om per september 2015 de basisbeurs af te schaffen.

Toch lopen andere onderdelen van het wetsvoorstel averij op, zoals de ov-studentenkaart voor mbo’ers. Invoering per 2015 zou samenvallen met de invoering van het leenstelsel en DUO wil voorkomen dat de computersystemen op tilt slaan van al die gelijktijdige veranderingen.

De dienst moet immers van 120 duizend studenten gaan vaststellen of ze recht hebben op de reisvoorziening, maar heeft nog geen programma waarmee dat kan. Daar komt bij dat er nog geen voorlichtingscampagne klaarligt voor mbo’ers. Sommigen hebben waarschijnlijk geen idee dat de kaart een voorwaardelijke lening is. Ze krijgen dus op zijn vroegst in 2017 een ov-studentenkaart, verwacht DUO.

Het gaat ook niet lukken om per september 2015 het collegegeldkrediet uit te breiden. De bedoeling was dat iedereen boven de dertig ook goedkoop zou kunnen gaan lenen voor een opleiding, maar DUO heeft niet genoeg capaciteit om dit zo snel te regelen.

Invoering per 2016 zou eventueel kunnen, maar het is de vraag of dat ‘verantwoord en realistisch’ is. De eerste dertigplussers kunnen waarschijnlijk pas vanaf 2017 een collegegeldkrediet aanvragen. Al kan er misschien tussenoplossing gezocht worden, schrijft de directeur-generaal aan de minister. Daar zijn wel extra mensen voor nodig.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top