Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Beurs voor lerarenopleiding op masterniveau

Gepubliceerd: 28 August 2015 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wie leraar in een vak als Duits, Latijn of natuurkunde wil worden, kan voor de universitaire masteropleiding een beurs van drie- tot vijfduizend euro krijgen. Hetzelfde geldt voor enkele educatieve masteropleidingen in het hbo, waaronder leren &innoveren.

deal sluiten

Met deze beurzen wil staatssecretaris Dekker van Onderwijs meer leraren met een masterdiploma voor de klas krijgen. Ook studenten die nu aan hun masteropleiding beginnen kunnen er nog van profiteren. Ze moeten de beurs dan wel vóór 1 november aanvragen.

De beurzen werden vorig jaar al aangekondigd, toen duidelijk werd dat de basisbeurs zou worden afgeschaft. De regeling is vandaag gepubliceerd.

Hogere beurs voor bèta’s
Voor studenten van universitaire masteropleidingen is tot en met 2018 drie miljoen euro subsidie per jaar beschikbaar. Dekker hoopt dat er in totaal duizend extra studenten zullen worden verleid om leraar te worden in de tekortvakken Nederlands, Frans, Duits, Engels, Grieks of Latijn en de bètavakken natuurkunde, wiskunde of scheikunde. De beurs voor bètastudenten is tweeduizend euro hoger dan die voor talenstudenten, omdat bèta’s ‘minder snel geneigd zijn om een lerarenopleiding te volgen’.

Geen beurs voor eerstegraads
Er is geen beurs voor studenten aan eerstegraads masteropleidingen in het hbo – ook al zijn zij straks eveneens bevoegd om in de bovenbouw van het vwo les te geven. Staatssecretaris Dekker liet al eerder weten dat hij vooral meer academici voor de klas wil.

Hbo-masters
Maar het hbo valt niet helemaal buiten de boot. Voor recent afgestudeerden van de pabo is tot en met 2017 één miljoen euro aan beurzen beschikbaar. Ze moeten dan doorstuderen aan een hbo-masteropleiding special educational needs, leren & innoveren (ook aan HR) of pedagogiek (ook aan HR).
Ook voor de universitaire masteropleidingen onderwijskunde en pedagogische wetenschappen komen beurzen beschikbaar. Het ministerie hoopt op een toename van zeshonderd extra masterstudenten.

In het basisonderwijs moet in 2020 dertig procent van de onderwijzers een masteropleiding hebben gevolgd. In 2013 was dat twintig procent. In de bovenbouw van het vwo moet het aandeel academici groeien van 53 naar ruim tachtig procent.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top