Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Rieneke: Broodnodig buitenland?

Gepubliceerd: 4 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Blogs

Kortgeleden ben ik op studiereis naar Indonesië geweest. En hoewel ik daarvan genoten heb, heeft het me ook aan het denken gezet. Waarom vinden we buitenlandervaringen zó belangrijk?

Rieneke_Brouwer-1000

Persoonlijk was ik met de studiereis meegegaan om te zien hoe ze in Indonesië omgaan met water(problematiek). Tijdens de reis zouden we ook naar een conferentie gaan en de onderwerpen die daar behandeld zouden worden spraken mij aan. Verder was ik benieuwd naar de cultuurverschillen.

Ik zou deze ervaring niet willen missen nu ik hem eenmaal heb, maar zou ik nogmaals zo’n reis willen maken? Waarschijnlijk niet. Naar mijn idee wordt het hebben van een buitenlandervaring opgeblazen tot een on-mis-baar onderdeel van je studieloopbaan, in heel extreme gevallen zelfs van je leven.

Wellicht denk ik veel te diep na als ik lang moet reizen, hoor. Maar wat is toch de reden dat we zo veel dingen vér zoeken? Een studiereis, een stage of minor, of zelfs de gehele studie in het buitenland doen. Is Nederland niet goed genoeg? Is ‘het gewone’ niet meer genoeg voor ons?
Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet tegen internationale oriëntatie. Het is goed om je horizon te verbreden, te zien dat iets ook anders kan. Ook kun je in sommige beroepstakken simpelweg niet om het internationaal (samen)werken heen. Om een voorbeeld uit mijn eigen sector te noemen: Nederlandse baggerbedrijven werken over de hele wereld.

Maar waarom dan toch mijn reserveringen over dergelijke buitenlandervaringen? Ik denk dus dat er te veel waarde wordt geschonken aan dat soort dingen. ‘Het staat zo goed op je cv’. Dat zal best. Maar in hoeverre heb je in een gemiddelde baan nu te maken met internationale samenwerking? En, waaróm staat ‘het goed op je cv’? Kijk, ik zie er wel een kern van waarheid in, maar ik denk dat we er net iets té veel waarde aan zijn gaan hechten. Een buitenlandervaring kan zeer waardevol zijn. Maar gelukkig kunnen wij onze waarde ook halen uit andere dingen. Volgens mij is een goede cijferlijst net zo belangrijk als je gaat solliciteren. En wellicht is je werk- of levenshouding nog belangrijker, helaas wordt dat niet altijd belicht in een gesprek.

Denk bij je overwegingen om in het buitenland te studeren (eigenlijk bij alle belangrijke keuzes) eens na over je beweegredenen.

‘Je hoeft niet ver te reizen om ver te komen’.

Rieneke de Kreek-Brouwer (21) is vierdejaars civiele techniek en vaak het enige meisje in haar klas. ‘Tot nu toe loop ik nominaal, iets waar ik trots op ben.’ Ze volgt het honoursprogramma want ze ‘zet graag dat stapje extra’. Rieneke is overtuigd, maar niet radicaal christen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

9 Responses to Blog Rieneke: Broodnodig buitenland?

  1. Een buitenland ervaring is veeeel meer dan alleen “mooi op je cv”. Je leert namelijk dingen die niet uit boeken te leren valt, in mijn geval onder andere een verbeterde zelfstandigheid, meer zelfvertrouwen en meer inzicht in vreemde situaties. Daarnaast beheers ik een nieuwe taal nu bijna vloeiend. Dat komt in veel meer situaties goed van pas dan alleen op je cv. De wereld wordt steeds internationaler en het is alleen maar goed om daar in mee te gaan.

  2. Hoi Student
    Dat geloof ik graag! Fijn dat je er zoveel aan hebt gehad!
    Er is inderdaad legio aan voordelen aan een buitenlandreis. Ik merk in de praktijk alleen dat er soms wel erg idealistisch over het doen van een buitenlandreis gedaan wordt. Alsof het onmisbaar zou zijn. Ik krijg soms de indruk dat je niet tevreden mag zijn met het werken en leven enkel in Nederland. Dat is hetgene waar ik tegen ageer.
    Zoals ik ook in mijn blog schreef, we kunnen onze waarde ook uit andere dingen halen. We hoeven niet per se de meute te volgen. We kunnen ook gelukkig zijn met ons huidige leven. ‘Blij zijn met het gewone’ als het ware.
    Mijn intentie is niet om buitenlandreizen te laten schrappen van het studieprogramma. Maar het lijkt mij wel goed om te checken wat onze beweegredenen zijn 🙂

  3. Hoi Rieneke,
    Nederland kan inderdaad “Goed genoeg” zijn voor als men blij is met een gemiddelde baan zoals je beschrijft. Maar wat nou als je beweegreden in het leven niet volstaat met een “goed genoeg” maar ” excellent” wil bereiken?
    Tuurlijk kun je waarde uit andere dingen halen zoals een hoge cijferlijst maar afhankelijk van je latere beroepskeuze is dit niet altijd de optie die de meeste waarde heeft noch net zoveel waarde…

  4. Rieneke, het lijkt me knap dat jij nu al kunt overzien wat een internationale ervaring ooit voor je kan betekenen in je carrière. Maar bovendien: zoals de anderen hier ook schrijven is er sowieso iets met vergelijken, zelfstandigheid, afstand nemen van je leven thuis. Zaken die niet in de schoolbanken te leren zijn.
    Ik ben zelfs overtuigd van het andere uiterste. Juist om Nederland te kunnen waarderen zou het goed zijn voor velen om eens buiten de landsgrenzen te gaan kijken. Bij het reizen leer je namelijk vooral relativeren. In het kader van je meningsvorming is dit een onontbeerlijke eigenschap. Dat is een waarde die je in mijn optiek wel degelijk een voorsprong geeft op anderen. Relativeren en op basis daarvan een mening vormen is in ieder werk namelijk toe te passen en maakt je een betere werknemer.

  5. Beste Rieneke, ik ben het volkomen eens met Traveller en NOY. Voor veel studenten (dit is vaak een thuiswonende student waar de ouders het bed opmaken en elke avond koken) is Nederland zeker ‘goed genoeg’. Als je op gesprek komt voor een baan zijn er denk ik maar weinig die opzoek zijn naar een stil muisje met hoge cijfers die nog nooit buiten de randstad is geweest. Een andere taal en cultuur je eigen maken, jezelf in het diepe gooien en je horizon verbreden is niet wat je zomaar hier leert. En ach, misschien ben ik dan iemand die niet genoegen neemt met een ‘gemiddelde baan’.

  6. JJ,

    Wat jij nu zegt is kinkklare onzin. Een bedrijf vindt het vaak leuk om studenten tegen te komen die ook ervaring hebben opgedaan in het buitenland. Maar als jij met 6jes op sollicitatiegesprek gaat waarbij je je stage in belgië hebt gedaan en het op moet nemen tegen annebel die cum laude heeft afgestudeerd, dan zal dat ‘internationale ervaring’ voor een werkgever gestolen worden. Met je 9’ens zijn waardeloos t.o.v. een student die een stage in het buitenland heeft gelopen.

  7. Jan Jansen,

    Wat nou als je en hoge cijfers hebt gehaald en een buitenland stage hebt gelopen? wie is er dan interessanter volgens jou? Dit hele artikel lijkt mij meer een excuus van de schrijver om in een veilige comfort zone te blijven. Dat is human nature maar in een comfort zone blijven is niet de weg naar persoonlijke groei, wat de grootste motivatie van een buitenland ervaring kan zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top