De vakantie is helaas alweer voorbij. Toch kunnen we nog lekker nagenieten door elkaars vakantieverhalen aan te horen. ‘Aan jouw kleur te zien heb je een goede vakantie gehad!’ En aan foto’s van blije bruine gezichten op zonovergoten stranden of van sportief uitgeruste wandelaars in dichtbegroeide bossen ontbreekt het zeker niet.
Ik zelf heb een bijzondere vakantie achter de rug: een bootreis. En wat voor een! Een reis voor de rest van mijn leven… Dat klinkt alsof ik de loterij heb gewonnen en voor de rest van mijn leven op een cruiseschip van een heerlijk verkoelend drankje kan genieten. Niets is minder waar. Dit jaar moet ik gewoon weer studeren en is mijn banksaldo nog van dezelfde orde als vorig jaar. Maar hoe kom ik dan bij die reis? Ik ben het huwelijksbootje ingestapt op 9 juli! Mijn man en ik zien het als een verrijking van ons leven om dat voortaan te delen met elkaar. De trouwdag heeft bijna een jaar aan voorbereidingen gekost, maar het was het meer dan waard. We hebben een hele fijne dag gehad en we lopen nu (eindelijk) met de bewuste gouden ring om onze vingers!
‘Ben je niet veel te jong?’
Onze verloving heeft soms behoorlijk wat reacties opgeleverd. ‘Ben je niet veel te jong?’ Mijn tegenvraag is dan wat dan wel een juiste leeftijd is. Persoonlijk denk ik dat zo’n vraag veel zegt over de persoon. Nou ja, over de achtergrond van de persoon.
Eigenlijk is er geen eenduidig antwoord te krijgen over wat een goede leeftijd is om te trouwen. Jong trouwen en kinderen krijgen is gezonder voor jezelf en het kind, wat voor jong trouwen pleit. Het gejaagde en individuele karakter van de huidige maatschappij promoot echter weer laat trouwen. Immers, je moet eerst je diploma halen en dan nog ‘even’ een diploma op een niveau hoger halen. Daarna moet nog flink geld verdiend worden en dan kan je zachtjes aan pas denken aan trouwen.
Ik wil zeker geen mening hierover opleggen aan anderen. Ik denk dat het belangrijk is dat je trouwt als je ‘er klaar voor bent’. Voor mij en mijn man was dat 9 juli 2015. Wij dobberen nu lekker in ons huwelijksbootje.
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
‘Iets wat veel studenten blijkbaar niet kunnen of aandurven’
Ik denk dat dit geen kwestie van kunnen of durven is, maar van willen. Voor mensen die niet de christelijke normen en waarden aanhangen heeft trouwen vooral financiële voordelen. Uiteraard is trouwen een leuke en romantische aangelegenheid, maar voor veel jonge mensen is dat tegenwoordig niet genoeg reden te trouwen.
“Immers, je moet eerst je diploma halen en dan nog ‘even’ een diploma op een niveau hoger halen. Daarna moet nog flink geld verdiend worden en dan kan je zachtjes aan pas denken aan trouwen.”
Naar mijn mening hoef je niet per se een diploma te halen en veel geld te verdienen om te trouwen, maar wel bepaalde dingen in je leven ervaren. Je leert jezelf en je omgeving kennen door deze levenservaringen waardoor je beter weloverwogen keuzes kunt maken.
Tot slot denk ik niet dat ‘het gejaagde en individuele karakter van de huidige maatschappij laat trouwen promoot’, maar vrouwen tegenwoordig zelf een goede baan hebben en geld verdienen. Ze hebben niet per se een man nodig, omdat de taak van de vrouw niet meer het huishouden en kinderen opvoeden is. Terwijl dit vroeger wel de algemene gedachtegang was.
Ik ben zelf op mijn 20ste getrouwd, inderdaad een verrijking aan je leven (en studie)
Droom verder meisje.
Vanwaar zo’n rare reactie als ”droom verder”. ze zit in het honoursprogramma en is getrouwd met haar geliefde. haar droom is realiteit geworden zou ik zeggen.
Gefeliciteerd & veel geluk gewenst!
Gefeliciteerd met je huwelijk! Veel geluk samen.
Wel moet ik zeggen dat je misschien denkt je eigen mening niet aan een ander op te dringen, in je stukje is het wel erg duidelijk dat je je eigen manier wel de beste manier vindt.
‘Jong trouwen en kinderen krijgen is gezonder voor jezelf en voor het kind’? Alsjeblieft zeg… ‘Iets wat veel studenten blijkbaar niet kunnen of aandurven’; dat vind ik een nare zin. Wat veel mensen – mensen die jouw keuzes in twijfel trekken, maar op jouw beurt heb jij je vraagtekens bij andermans keuzes – inderdaad niet willen begrijpen, is dat iedereen z’n eigen vrije keuzes wil maken. Voor de één is dat vroeg trouwen en voor de ander niet. Voor de één is dat jong beginnen met kinderen, een ander stelt dat liever uit en een derde blijft liever helemaal kindvrij.
Voor ons was trouwen noodzakelijk om alles juridisch goed te regelen voor toekomstige kinderen, als ze ons gegund zijn. Dat was de aanleiding. Waren we anders niet getrouwd? Nou ja, misschien wel niet… Hoewel het echt als een enorme erkenning voelt mijn vrouw, mijn vrouw te mogen noemen.
En nee, ik ben niet getrouwd als jonge student. Dat had ik op zich best gewild, als ik de juiste persoon al eerder tegen was gekomen. Maar achteraf heb ik zoveel alleen gedaan: alleen gewoond en alleen gereisd, in alle vrijheid ontdekt wat ik wil. Daarom vragen mensen denk ik of je niet te jong bent. Maar het is voor iedereen anders.
Wat jullie noemen waar je aan storen in haar blog, dat hoort toch juist bij een blog? Iemand geeft zijn/haar visie over een onderwerp. En dat hoeft niet te betekenen dat diegene zijn mening aan jou wil opdringen. De blogger gunt je juist een kijkje in zijn leven.
Ik vind het daarom tof dat er zoveel bloggers zijn 😀 Het geeft heel goed het gevarieerde van het volkje studenten op de hogeschool weer.
Ohja, Rieneke: gefeliciteerd en veel geluk in je leven toegewenst!