Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Buitenlands avontuur goedkoper en makkelijker

Gepubliceerd: 18 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het Nederlandse hoger onderwijs trekt zich te veel terug achter de dijken, lijkt minister Bussemaker van Onderwijs te denken. Daarom doet ze voorstellen om een buitenlands avontuur makkelijker te maken.

Buitenlands-avontuur-goedkoper-en-makkelijker-Demian

Internationale ervaring is volgens minister Bussemaker belangrijk voor studenten, niet alleen voor het opdoen van kennis en vaardigheden, maar ook voor hun persoonlijke ontwikkeling. Bovendien is het goed als knappe koppen uit het buitenland hierheen komen. Dus bevat het wetsvoorstel dat ze zojuist online heeft gezet een waaier van maatregelen voor meer internationalisering. De vijf belangrijkste veranderingen op een rij.

Gezamenlijke opleidingen goedkoper
De joint programmes – gezamenlijke onderwijsprogramma’s van Nederlandse en buitenlandse instellingen – zijn nog weinig populair. Dat komt mede doordat de opleidingen duur zijn: studenten moeten vaak dubbel collegegeld betalen. Als de minister haar zin krijgt verandert dat: instellingen mogen dan nul euro collegegeld vragen aan buitenlandse studenten die deelnemen aan zo’n joint programme. Dan hoeven studenten studenten alleen in eigen land collegegeld te betalen.

Matching van buitenlandse studenten
Sinds vorig jaar moeten nieuwe studenten zich voor 1 mei aanmelden voor de opleiding van hun keuze, zodat er tijd is voor studiekeuzeactiviteiten. Met dit wetsvoorstel worden ook buitenlandse studenten verplicht om zich voor die datum in te schrijven. Voor de daaropvolgende matching hoeft de student niet het vliegtuig te pakken. Volgens de minister kan dat ook prima online, via telefoon of via de populaire app FaceTime.

Profileringsfonds
Als studenten naar het buitenland willen, kunnen ze straks geld krijgen uit het ‘profileringsfonds’ van hogescholen en universiteiten. Volgens de minister is dat ‘een extra stimulans’ om buitenlandse ervaring op te doen. Nu worden uit het profileringsfonds bijvoorbeeld bestuursbeurzen betaald, of financiële ondersteuning voor studenten die door een handicap vertraging oplopen.

Uitbreiding promotierecht
Straks mogen ook anderen dan hoogleraren de doctorstitel verlenen, bijvoorbeeld universitair hoofddocenten. Volgens de minister zorgt uitbreiding van het zogeheten ‘ius promovendi’ voor betere loopbaanperspectieven, ook voor buitenlandse wetenschappers, en sluit het aan bij wat internationaal gebruikelijk is. Het College voor Promoties zal bepalen aan wie het promotierecht wordt toegekend en aan wie niet.

Promovendi worden PhD
Nederlandse universiteiten mogen straks de graad Doctor of Philosophy (PhD) toekennen. Nu mogen gepromoveerden zichzelf alleen ‘doctor’ noemen, maar dat is internationaal gezien niet logisch. Als ook in Nederland de graad PhD kan worden uitgereikt, komen hier meer knappe koppen naartoe voor een wetenschappelijke loopbaan, verwacht de minister.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Buitenlands avontuur goedkoper en makkelijker

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top