Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr: geen loopgravenoorlog rondom compenseren

Gepubliceerd: 19 June 2015 • Leestijd: 1 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

INGEZONDEN BRIEF
Aanstaande maandag vergadert de cmr over voorstellen om de mogelijkheden tot compenseren te verruimen. Een gevoelige zaak. Voorzitter Van Maldeghem pleit daarom voor een open dialoog.

Nogal wat mensen nodigden de cmr (centrale medezeggenschapsraad) en/of haar voorzitter zeer recent uit in gesprek te gaan over verschillende vernieuwende onderwijsprojecten. Ook de cmr is enthousiast over diverse initiatieven om aantrekkelijker, effectiever, minder uitval genererende concepten te ontwikkelen. De cmr juicht dit toe. We moeten met z’n allen inderdaad de handen aan de ploeg slaan om toenemende uitval van studenten van allerlei pluimage een halt toe te roepen of nog beter: het uitval-tij te keren.

Zodra in deze concepten elementen voorkomen waarbij hogeschoolbrede afspraken in het geding zijn, moet de cmr ook beoordelen in hoeverre de gehele hogeschool door het aanpassen van de afspraken geraakt wordt. Het betreft hier in het bijzonder de Hogeschoolgids en de OER (onderwijs- en examenregeling).

Nog niet zo lang geleden is het college van bestuur (cvb) erin geslaagd de cmr te laten instemmen met het afschaffen van de meeste compensatiemogelijkheden. Nu liggen er voorstellen om de compensatiemogelijkheden weer uit te breiden. De cmr zal moeten wegen of kortgeleden een verkeerd besluit is genomen. Of zijn er soms veranderde onderwijskundige inzichten die dit mogelijk zwalken van de cmr kunnen verantwoorden? Zo is ook de bsa-norm verhoogd naar 48 ec. Heeft dat significante resultaten gehad? Zijn er inzichten die aannemelijk maken dat 52 beter is, of 54, of 60 ec? Sinds jaar en dag werkt de hogeschool met het uitgangspunt dat bij elke toets één herkansingsmogelijkheid hoort. Is dat een slecht principe? Is dat geen redelijk recht voor studenten?

Welnu, beter onderwijs teneinde minder studenten uit de boot te laten vallen is fantastisch. Dat zouden meer mensen moeten willen! De vraag of bestaande regels, vastgelegd in de OER, hiervoor wel of niet op de schop moeten, is het dilemma waar de cmr zich over moet buigen.

De cmr heeft input ontvangen van diverse bronnen variërend van een voorzitter van een opleidingscommissie, imr-voorzitters (instituutsmedezeggenschapsraden), instituutsdirecteuren tot bevlogen docenten. Ook op Yammer is meermalen aandacht gevraagd. Zelfs dienstenmedewerkers mengen zich in de discussie. Niet met iedereen is persoonlijk gesproken, maar neem gerust aan: de cmr is in beroering, van het eerste tot het laatste studentlid en personeelslid.

De cmr is in deze kwestie in een open dialoog met het college van bestuur en voert zeker geen loopgravenoorlog zoals een collega onlangs ergens, ik meen op Yammer, smalend beweerde. Overigens zijn voor een loopgravenoorlog minstens twee partijen nodig die zich ingraven. Maandag 22 juni is de dag dat de cmr hoopt met het college van bestuur tot een goede uitwisseling van argumenten te komen. De leden zullen dan bepalen welk standpunt ze innemen ten opzichte van diverse voorstellen om de OER aan te passen en uiteindelijk zal hierover, naar ik aanneem in een goede verstandhouding, een weloverwogen besluit genomen worden.

Fons van Maldeghem
Voorzitter centrale medezeggenschapsraad

De overlegvergadering begint om 15.00 uur en is zoals altijd openbaar. Mocht u de vergadering willen bijwonen, dan graag – gezien de brede belangstelling – vooraf melden bij de ambtelijk secretaris Joke Schouten-Groenenboom.
Locatie: Tine van Veenzaal, Museumpark, eerste verdieping laagbouw.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top