Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Column Ernest: Paaldanseres

Gepubliceerd: 11 February 2015 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Cyra Soleil gaat in joggingbroek en Uggs naar haar werk. Wat niemand weet, is dat ze geen ondergoed draagt. Er mogen geen striemen op haar huid komen. Ze is danseres. Burlesque, gogo, paaldansen. ‘Ik prikkel de zintuigen’, zegt Cyra als ik haar op een glas wijn van 25 euro heb getrakteerd. Ze drinkt ervan met een rietje. ‘Zie mij als een amuse van een heel spannende avond.’

De nacht is donker, maar Cyra Soleil heeft veel gezien. Alles. Toen ze achttien was, trad ze al op in Maritime Rouge in het Scheepvaartkwartier. In de kelder was een aparte ruimte voor striptease en lapdance. Entertainment in de ruimste zin van het woord. Ze danste om haar studie arbeids- en organisatiepsychologie te bekostigen, maar ook omdat ze het leuk vond. Het is het spel. Verleiden, opwinden, grenzen opzoeken. Ze heeft ook in bordelen opgetreden. Maar als mannen meer wilden, moest ze hen teleurstellen: ‘Helaas, ik ben danseres.’

Tegenwoordig treedt ze in een andere bar in het Scheepvaartkwartier op. Rood pluche, champagnekoelers, rozen. Er is geen kelder, wel een paal. Geblondeerde vrouwen zitten op barkrukken en wachten op mannen. Animeermeisjes. Ze kijken eindeloos op hun telefoon en rechten hun rug als de deur opengaat. Soms hoor je hun barkruk zuchten. Cyra Soleil is de enige die het lukt om los te komen van het pluche, die zelfs de wet van de zwaartekracht weet te tarten. Drie keer per avond danst ze om en in de blinkende paal. Soms is het alsof ze zweeft. ‘Paaldansen is een combinatie van acrobatiek en erotiek’, zegt ze.

Het is ongelofelijk zwaar. Topsport. ‘Vergelijk het met een oefening van Epke Zonderland’, vertelt Cyra. ‘Alleen hoeft hij niet verleidelijk te kijken als hij een halsbrekende capriool uithaalt.’ De paaldanseres heeft geen hoge pet op van het RTL-programma Celebrity Pole Dancing. ‘Het sportieve is leuk om het taboe te doorbreken’, zegt ze, ‘maar het gaat om de dans.’ Om het verleiden, het prikkelen van de zintuigen.

Het is het spel. Verleiden, opwinden, grenzen opzoeken.

Dan staat ze op en loopt ze op haar hakken van vijftien centimeter naar de paal. Een rookmachine hult de bar in nevel, Stromae’s Formidable vult de ruimte. Cyra danst voor mij. Eerst voor de paal, langs de paal, om de paal – als voorspel. Dan gaat haar jurkje uit. Eerder had ze me verteld dat er altijd iets uitgaat, omdat je anders geen grip hebt en omlaag glijdt. Maar het verrast me toch. Haar bijna naakt te zien. Haar lange benen, haar huid zonder striemen. Ze kijkt naar mij, zoals ze afgelopen uur geen enkel moment naar mij heeft gekeken, zoals geen enkele vrouw in mijn leven naar mij heeft gekeken. Het is een spel, zeg ik tegen mezelf. Rustig blijven zitten op je barkruk. Adem in, adem uit.

Als de rook is opgelost, gaat Cyra weer naast me zitten. Ik kijk in haar ogen, maar haar blik is anders. Gewoon, misschien zelfs een beetje mat. Alle sensualiteit is weg. ‘In de paal ben ik in een andere wereld’, zegt ze. Ik ben, geloof ik, nog een beetje in die wereld. Ze ziet dat ik naar haar benen kijk. ‘Niet te lang kijken’, fluistert ze. ‘Dan zie je de blauwe plekken en de brandwonden.’

Over een paar uur zal ze haar joggingbroek weer aantrekken, maar eerst zal ze nog één of twee keer zweven voor varende mannen, reizende zakenlieden en vaste bezoekers. Ze is amuse en godin.

Ernest van der Kwast (1981) is schrijver. In januari verscheen zijn nieuwste boek: De ijsmakers.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top