Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een spray die voorkomt dat je verzadigd vet eet

Gepubliceerd: 27 January 2015 • Leestijd: 2 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ontwikkel een innovatie die geschikt is voor één miljard mensen. In het kort was dat de opdracht voor de minorstudenten Anna van Keeken en Nick van den Tol. De twee kwamen met een spray en een drone maar eigenlijk met heel veel meer dan dat…

Nick en Anna

Anna en Nick, beiden vierdejaars cmd (communication and multimedia design), zijn twee van de zestien studenten van de minor Designful Innovation for One Billion People. Allen kregen ze de individuele opdracht om in twintig weken met een oplossing te komen voor een wereldwijd probleem. Daarvoor moesten ze advies inwinnen bij instanties in binnen- en buitenland.

Zo bezocht Anna docent Erik van Rozendaal van de Universiteit Wageningen. De studente hekelt de huidige voedselindustrie en het feit dat aan heel veel voedsel suikers en verzadigde vetten worden toegevoegd. Anna: ‘En de marketing speelt daar ook nog eens op in. Dan wordt bijvoorbeeld geroepen dat iets 0% vet bevat, maar er wordt niet bij verteld dat er extra suikers zijn toegevoegd om dat te bereiken.’

Zak met spekkies
Om mensen bewust te maken van wat ze eten, bedacht en ontwierp Anna een mondspray, de Slim Taste genaamd, waar een enzym inzit dat op verzadigde vetten reageert. Anna: ‘Het veroorzaakt boterzuur dat heel vies smaakt en ruikt. Je sprayt het in je mond en zodra je iets eet wat verzadigde vetten bevat, stop je daar meteen mee omdat het niet te eten is. Alsof je misselijk wordt nadat je een zak met spekkies hebt gegeten…’
Een spray maken voor suikers is lastiger te realiseren, kreeg Anna van de Wageningse docent Van Rozendaal (zie kader) te horen, maar de ontwikkeling van de spray voor verzadigde vetten is niet heel onrealistisch. Anna: ‘De spray is een extra seintje waarbij het erom gaat dat mensen hun gedrag veranderen. Dat je ’s avonds niet ineens nog even gaat snacken.’

‘Interessant en origineel idee’
Dr. Erik van Rozendaal, docent organische scheikunde aan de Wageningen Universiteit, besprak Anna’s idee met haar. ‘Leuk dat een student uit een totaal andere hoek zoiets bedenkt’, reageert hij. ‘Het is een heel interessant en origineel idee’, vindt Van Rozendaal die bevestigt dat het bij suikers niet werkbaar is omdat die bijna overal inzitten.’ Bij verzadigde vetten zou het wel kunnen werken, hoewel mensen ook vetten nodig hebben. ‘Maar als je een tijdje minder of weinig vetten binnen wilt krijgen, zou de spray een oplossing kunnen zijn’, aldus Van Rozendaal die overigens niet verwacht dat zo’n spray snel op de markt komt. ‘Het is een soort medicijn en dus zijn er ook regels aan verbonden. Daarnaast is het nog de vraag of de bewuste enzymen makkelijk te verkrijgen zijn, en hoe kostbaar het is.’ Of de spray gaat werken is uiteraard ook afhankelijk van het slagen van een gedragsverandering. Gaan mensen ‘m daadwerkelijk gebruiken? Van Rozendaal: ‘Tja, dat is dan weer aan de marketeers.’


Boodschappen doen met drones

Minor-collega Nick bedacht iets futuristisch met drones dat voorlopig nog niet kan worden uitgevoerd. Al was het alleen maar omdat er juridische haken en ogen aan zitten; je mag immers niet zomaar – zonder vergunning – met een drone de lucht in. Zeker niet als je er duizenden nodig hebt. Nick heeft een soort Marktplaats ontworpen voor het kopen en verkopen van boodschappen die met een drone worden bezorgd. AirCommerce heet het.

‘Het biedt de mogelijkheid voor met name mensen in China om eten te laten bezorgen op het moment dat de luchtkwaliteit te slecht is om naar buiten te gaan.’ Nick besprak de functies van de drone met studenten technische informatica. ‘Je moet er bijvoorbeeld wel van op aan kunnen dat een drone bij jou landt en niet op straat en wordt overreden door een vrachtwagen.’

Nicks eindproduct voor de presentatie van donderdag is de airCommerce-app voor een mobiel waarmee je op zoek kunt naar te bezorgen boodschappen. Vanzelfsprekend is de app gekoppeld aan de air quality index, een wereldwijde luchtkwaliteitsmeter.

Jos van Nierop

Anna en Nick zijn slechts twee van de vele minorstudenten die donderdagmiddag 29 januari hun werk presenteren. Dat gebeurt van 15.00 tot 18.00 uur op locatie Wijnhaven 107 (en deels op de 1e Middellandstraat 130b).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top