Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerste wo-bachelor voor juffen en meesters in de maak

Gepubliceerd: 5 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Radboud Universiteit Nijmegen werkt aan een bacheloropleiding voor leerkrachten in het basisonderwijs. Studenten kunnen in drie jaar juf of meester worden en krijgen een universitair bachelordiploma.

Er is behoefte aan een academische lerarenopleiding voor basisleerkrachten, concluderen universiteitenvereniging VSNU en de PO-raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs. Deze week boden de twee organisaties minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker een verkenning aan naar manieren om meer wo’ers in het basisonderwijs voor de klas te krijgen.

Meer vwo’ers voor de klas
‘Enerzijds willen we meer vwo’ers naar de lerarenopleidingen trekken’, zegt de Utrechtse hoogleraar onderwijskunde Theo Wubbels, die in de stuurgroep zat. ‘Anderzijds wil de PO-raad dat universiteiten meer betrokken zijn bij de kwaliteit van het primair onderwijs.’

Het kabinet wil al jaren meer vwo’ers voor de klas. Nu heeft slechts zo’n tien procent van de pabo-studenten een vwo-diploma. Dat aandeel steeg een aantal jaren achtereen maar stokt weer, blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris Dekker gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.

Academische pabo
Dus is er al van alles bedacht om de pabo voor vwo’ers interessanter te maken. Deze week nog, kondigden Tilburg University en Fontys Hogescholen een gezamenlijk traject aan waarin studenten binnen vier jaar een pabo-diploma halen én een masterdiploma. Sinds enkele jaren kunnen vwo’ers al kiezen voor de ‘academische pabo’, een combinatie van een hbo- en wo-bacheloropleiding die vier jaar duurt.

‘De nieuwe opleiding van de Radboud Universiteit is ten eerste een jaar korter, dat is voor sommige mensen al een plus’, zegt Wubbels. ‘Maar inhoudelijk zal die ook duidelijk anders worden.’

Goedkeuring
Omdat het om een volledig nieuwe opleiding gaat, moet er goedkeuring komen van een speciale commissie die oordeelt over de doelmatigheid van de nieuwe bachelor en van keurmeester NVAO. Wubbels heeft morgen een gesprek met beide organisaties om te kijken of dat versneld geregeld kan worden. ‘Ik hoop dat de opleiding in september 2016 van start kan. Maar 2017 zou ook heel goed kunnen.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top