Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo-masters behoren tot beste van het land

Gepubliceerd: 25 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er staan maar liefst tien hbo-masters in de top twintig van allerbeste masteropleidingen, blijkt uit de Keuzegids Masters 2015. Opvallend, want hogescholen bieden beduidend minder masteropleidingen aan dan universiteiten.

De allerbeste masteropleiding van Nederland is de hbo-opleiding autonome beeldende kunst van Artez, gevolgd door diezelfde opleiding aan de Hogeschool Rotterdam. In de top vijf van de Keuzegids staat maar één wo-masteropleiding: nanoscience van de Rijksuniversiteit Groningen. De waarderingen zijn gebaseerd op studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête en deskundigenoordelen uit de zesjaarlijkse opleidingsaccreditaties.

Hogeschool Artez, een kunsthogeschool met zeven masteropleidingen, biedt het beste masteronderwijs, op de voet gevolgd door Hogeschool Inholland, die vijf masteropleidingen aanbiedt. Beide hogescholen staan met twee opleidingen in de landelijke top twintig.

De Hogeschool Rotterdam haalt van alle veertien instellingen die hbo-masters in huis hebben een zesde plaats. Van de grotere aanbieders in het hbo staat de Hogeschool Rotterdam zelfs tweede (na de Hogeschool Utrecht).

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft in deze editie van de Keuzegids Masters een opvallende duikeling gemaakt: de hogeschool kwam vorig jaar nog goed uit de bus maar staat nu helemaal onderin de lijst van hogescholen die veel masteropleidingen aanbieden.

De ranglijst heeft in het hbo minder zeggingskracht dan in het universitaire onderwijs, doordat de hogescholen meestal maar een handjevol masteropleidingen in huis hebben. Slechts vier hogescholen hebben er meer dan tien, de Hogeschool Utrecht is met 25 opleidingen de grootste aanbieder. Ter vergelijking: studenten aan de Universiteit Utrecht kunnen kiezen uit zeventig masterstudies.

In het wetenschappelijk onderwijs is Wageningen Universiteit volgens de Keuzegids de “absolute topper bij de voltijdmasters”. De Universiteit Maastricht is de beste brede universiteit, al heeft die “weinig echte toppers”. Ook Nijmegen doet het goed, net als de Technische Universiteit Eindhoven en de Open Universiteit. Die laatste heeft de allerhoogste score, maar biedt alleen afstandsonderwijs aan.

HOP, Petra Vissers

Vandaag publiceert Profielen een ranglijst met masters van de Hogeschool Rotterdam en een reactie van het Piet Zwart Instituut (dat onder andere de master autonome beeldende kunst aanbiedt).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top