Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogescholen willen meer, meer, meer

Gepubliceerd: 21 May 2015 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Alles kan beter en de overheid moet zich er minder mee bemoeien. Dat staat in de nieuwe ‘strategische agenda’ (Wendbaar en weerbaar) van de Vereniging Hogescholen, waarin het hbo de koers voor de komende tien jaar uitzet.

meer

Meer, meer, meer willen de hogescholen de komende tien jaar doen. Ze blijven werken aan de kwaliteit van het onderwijs en willen meer excellentietrajecten bieden. Ook moeten er meer tweejarige hbo-opleidingen (associate degrees) komen. Ze willen studenten bovendien een moreel kompas meegeven ‘om in een complexe samenleving overeind te blijven’.

Dat vergt nogal wat van docenten en daarom willen de hogescholen onder meer ‘zelfbewuste docententeams creëren door professional governance’. Ook zien ze mogelijkheden in blended learning en ‘tijdflexibel en plaatsonafhankelijk leren’.

Maar hoeveel flexibiliteit ze ook bepleiten, er is wel een grens: ‘Hogescholen trappen niet in de valkuil van “u vraagt, wij draaien”; de hogeschool is geen supermarkt met studenten als klant en bedrijven als betalende opdrachtgever. Hogescholen voegen vanuit hun ervaring en deskundigheid het nodige toe.’

De hogescholen willen ook meer lectoren, meer docent-onderzoekers en bovenal meer geld voor hbo-onderzoek en onderzoeksfaciliteiten. Lectoren zouden daarbij het recht moeten krijgen promovendi te begeleiden.

In de toekomst zullen de verschillen tussen hogescholen en universiteiten kleiner zijn ‘en de overgangen vloeiender’, verwachten de hogescholen. Ze willen daarom ‘gelijkwaardige bekostiging van alle bachelor- en masteropleidingen en gelijkwaardige behandeling van verschillende soorten onderzoek.’

Daarbij zou de overheid zich terughoudend moeten opstellen. De hogescholen zien niets in nieuwe prestatieafspraken met het ministerie van Onderwijs.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top