Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Honderden schakelstudenten lopen studiefinanciering mis

Gepubliceerd: 17 July 2015 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Aan tien universiteiten komen hbo-studenten voor onverwachte kosten te staan als ze een masteropleiding willen volgen. Tijdens het verplichte ‘schakelprogramma’ krijgen ze geen studiefinanciering en ov-studentenkaart.

Dat blijkt uit een rapport van de Onderwijsinspectie over deze schakelprogramma’s. De schakelstudenten worden niet ingeschreven als bachelorstudenten, maar als deelnemers aan contractonderwijs.

Aan twee universiteiten geldt dit voor alle schakelstudenten. Bij nog eens acht universiteiten verschilt het per opleiding. De instellingen mogen zelf kiezen, bevestigt de Onderwijsinspectie.

Aan de masteropleidingen van Nederlandse universiteiten begonnen dit jaar 4.600 studenten met een hbo-diploma. Het werkelijke aantal ‘schakelaars’ moet een stuk hoger liggen, want lang niet alle deelnemers maken hun schakelprogramma af.

Drempel voor hbo’ers
Schakelprogramma’s liggen in de politiek gevoelig. Hoge kosten zouden voor hbo’ers een drempel opwerpen om hun talenten te ontplooien. Op aandringen van de Tweede Kamer zijn de programma’s goedkoper gemaakt: ze kosten hooguit anderhalf keer het collegegeld. Over twee jaar wordt het tarief nog lager. Dan mogen de instellingen alleen nog maar het gewone collegegeld van bijna tweeduizend euro in rekening brengen.

Maar uit het rapport van de Onderwijsinspectie blijkt dat dit averechts zou kunnen werken. De universiteiten klagen over de kosten. Ze maken er nu al verlies op, zeggen ze. Ze krijgen er immers geen overheidsbekostiging voor.

Vijf van de achttien wo-instellingen (niet alleen de dertien ‘gewone’ universiteiten, maar ook de Open Universiteit en vier levensbeschouwelijke universiteiten) voorspellen dat het aantal schakelprogramma’s zal afnemen. Slechts één denkt dat er meer zullen komen. Minister Bussemaker heeft aangekondigd dat ze binnenkort met de hogescholen en universiteiten om tafel gaat.

Wettelijke taak
Het is een wettelijke taak van universiteiten om de doorstroom naar masteropleidingen mogelijk te maken. Daar voldoen ze momenteel aan, constateert de Onderwijsinspectie. Er is een ruim aanbod van allerlei soorten schakelprogramma’s.

Hogescholen bieden nu totaal 168 schakelprogramma’s aan, meestal in de vorm van een minor. Universiteiten hebben momenteel 418 schakelprogramma’s.

HOP, Bas Belleman

De redactie van Profielen is benieuwd of HR-studenten hier ook tegenaan lopen. Reageer hieronder of mail de redactie: profielen@hr.nl.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top