Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Intussen deze zomer…

Gepubliceerd: 17 August 2015 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De boeken mochten even in de kast, de bikini’s konden aan. Maar terwijl de collegezalen gesloten bleven en de universiteitsbibliotheken waren uitgestorven, stond het nieuws niet helemaal stil.

Voor 161 talentvolle wetenschappers begon de zomer goed…
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) reikte medio juli 161 beurzen uit aan recent gepromoveerde wetenschappers. Met de zogeheten ‘Veni-beurzen’, van 250 duizend euro per wetenschapper, wordt onderzoek gefinancierd naar onder meer de ontstaansgeschiedenis van melkwegclusters en de Middeleeuwse kunsten.

…net als voor een Nederlandse studente op Curaçao
De rechter oordeelde eind juli dat de Nederlandse staat een studente op Curaçao onterecht haar studiefinanciering heeft ontnomen. De studente woonde vanaf haar vijfde in België en vertrok in 2006 naar Curaçao om daar te studeren. Toen haar vader in 2008 stopte met zijn werk in Nederland, werd de studiefinanciering van zijn dochter stopgezet omdat hij geen grensarbeider meer was. Maar volgens de rechter doet dat er niet toe: hoewel ze al jaren niet meer in Nederland woonde, heeft de studente voldoende banden met haar vaderland om, net als elke andere Nederlandse student, recht te hebben op studiefinanciering in het buitenland.

In de VS is het collegegeld inzet voor de verkiezingen
De democratische presidentskandidaat Hillary Clinton lanceerde begin augustus een plan om de almaar groeide studieschuld in de Verenigde Staten het hoofd te bieden. Studenten hoeven in de toekomst, als het aan Clinton ligt, niet meer enorm dure leningen af te sluiten om het collegegeld van openbare universiteiten te betalen. Het plan, de ‘New College Compact’, kost 350 miljard dollar over tien jaar, maar wat het precies behelst is nog onduidelijk.

Rotterdammers vaker op fraude betrapt dan Amsterdammers
Amsterdamse studenten werden in 2013 minder vaak betrapt op fraude met hun uitwonendenbeurs dan studenten uit Rotterdam en Den Haag, meldt het Parool eind juli. Van alle studenten die in dat jaar werden gecontroleerd door DUO kreeg 39 procent een boete omdat ze nog thuis woonden en toch een uitwonendenbeurs hadden aangevraagd. In Amsterdam kreeg slechts dertien procent een boete.

TU Eindhoven ontslaat onderzoeker vanwege spionage
Eind juli werd bekend dat de Technische Universiteit Eindhoven vorig jaar een Russische natuurkundige heeft ontslagen op verdenking van spionage. De 28-jarige wetenschapper werd op staande voet ontslagen na een waarschuwing van de AIVD. Volgens de inlichtingendienst was de man “een risico voor de veiligheid van Nederland”. De Rus is het land uitgezet en is niet langer welkom in alle landen van Schengenzone.

Duizenden eerstejaars beginnen aan de introductietijd…
Het is weer feest in veel studentenstudenten: deze week begint op veel plekken de introductietijd voor nieuwe eerstejaars. Utrecht, Leiden en Groningen zijn vorige week al begonnen, Wageningen, Nijmegen en Delft volgen en ook Rotterdam, Amsterdam en Maastricht verwelkomen binnenkort hun nieuwe studenten.

…maar in Utrecht sluit studentendiscotheek Woo zijn deuren
Studentendiscotheek Woolloomooloo in Utrecht is voorlopig dicht, meldt het digitale universiteitsblad DUB. De discotheek blijft gesloten na een incident waarbij een negentienjarige man zijn oogkas brak omdat hij in de verdrukking kwam bij de ingang van de discotheek. Toen een vrouw struikelde, brak er paniek uit bij de deur, waarna de man bewusteloos naar het ziekenhuis moest worden vervoerd. Hij houdt waarschijnlijk geen blijvend letsel over aan het ongeval.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top