Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kunst-meppen: spelenderwijs leren over kunst

Gepubliceerd: 31 March 2015 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Kunst saai? Niet met KNSTMPPN (kunstmeppen), een kaartspel bedacht door oud-studenten van de WdKA. Profielen sprak met een van de bedenkers, Leon van der Leer.

stimuleringsprijs
Het spel werd al in 2013 bedacht door Leon van der Leer, Mirjam van der Haspel en Peter van Genderen. Ze zaten op dat moment in de laatste fase van hun opleiding docent beeldende kunst en vormgeving (dbkv). KNSTMPPN werd hun afstudeerproject en hiervoor kregen ze begin januari de Stimuleringsprijs DBKV. Deze prijs leverde het team 2015 euro op. Ook mocht het drietal het idee gaan verwezenlijken.

Van der Leer: ‘De bedoeling van het spel is om jongeren op een speelse manier kennis te laten maken met kunst. Bovendien worden er ongemerkt belangrijke vaardigheden geoefend, zoals samenwerken en communiceren.’

Speler is de baas
KNSTMPPN bestaat uit 60 kunstkaarten en 30 associeerkaarten. Op de kunstkaarten staat kunst van na het jaar 2000. ‘Dat is een bewuste keuze. Onze doelgroep is tussen de twaalf en zestien jaar oud. We willen ze kunst laten zien die in hun tijd gemaakt is. Oudere kunst vraagt ook om uitleg over de maatschappij van toen, en daar willen we de focus niet op leggen’, aldus Van der Leer.

Het leuke aan KNSTMPPN is dat de spelers zelf bepalen of een antwoord goed of fout is. ‘Tussen de kaarten die al in het spel zijn en de kaart die de spelers trekken, moet een verband worden gelegd. Met elkaar wordt vervolgens bepaald of dit verband goed genoeg is. Als dat zo is, kunnen punten worden verdiend. Als een speler die niet aan de beurt is een ander of beter verband weet, kan hij een kaart in het spel ‘meppen’ en zo extra punten binnenhalen. Daar komt de naam ‘kunst-meppen’ dus ook vandaan.’

Uitgave met Rotterdamse kunst
‘We werken nu samen met het CBK (Centrum Beeldende Kunst) aan een spel over Rotterdamse kunst dat naar verwachting voor de zomer klaar is. Ondertussen zijn we ook bezig met een eigen editie. We willen hiervoor kunst uit het hele land gebruiken. Momenteel werken we aan het uitbreiden van ons netwerk, omdat het best lastig is om kunstenaars te vinden. Bovendien heb je te maken met beeldrechten, dus we kunnen niet zomaar beeld van iemand gebruiken. Door de komende tijd meer naamsbekendheid te creëren, hopen we met veel kunstenaars in contact te komen.’

Femke Radder

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top