Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Leenstelsel ontduiken mag niet van minister

Gepubliceerd: 7 April 2015 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws

Minister Bussemaker van Onderwijs waarschuwt hogescholen en universiteiten: het is niet de bedoeling dat zij hun studenten alsnog aan een basisbeurs helpen.

Bussemaker

Sommige studenten hebben meer geluk dan andere, werd in december bekend. Zij kunnen al voor 1 september aan hun master beginnen en krijgen daardoor toch nog een basisbeurs voor hun hele opleiding. Dat kan al gauw duizenden euro’s schelen, zeker voor meerjarige masteropleidingen.

Toen studenten daar achter kwamen, vroegen verschillende medezeggenschapsraden hun college van bestuur om de inschrijfdatum naar voren te halen. Dan zouden studenten die bijvoorbeeld in juni hun bachelordiploma behalen per 1 juli kunnen worden ingeschreven. Gevolg: toch nog een basisbeurs.

Dat is dus níet de bedoeling, schrijft minister Bussemaker van Onderwijs nu aan hoger onderwijsinstellingen. Instellingen mogen niet ‘actief hun beleid of de uitvoering ervan aanpassen in verband met de naderende veranderingen in de studiefinanciering’. Dat was immers niet de bedoeling van de wet, aldus de minister.

Meerdere inschrijfmomenten
Maar opleidingen waar studenten nu al meerdere keren per jaar kunnen beginnen, hoeven hun regels niet aan te passen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de opleidingen geneeskunde. Die hebben meerdere inschrijfmomenten, omdat studenten op verschillende momenten aan hun coschappen beginnen. Ook de TU Delft schrijft studenten elke eerste van de maand in. Dat doet de universiteit al jaren, maar in 2015 kunnen studenten daar voor het eerst, en voor het laatst, een slaatje uit slaan.

In de brief aan onderwijsinstellingen zet de minister uiteen wat er allemaal gaat veranderen door de Wet studievoorschot hoger onderwijs. Behalve het overgangsrecht voor masterstudenten legt ze ook de veranderingen in de medezeggenschap uit en wijst ze nog maar eens op de miljoeneninvesteringen die op termijn mogelijk worden dankzij het verdwijnen van de basisbeurs.

Tekst: HOP, Petra Vissers
Beeld: Maus Bullhorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top