Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meeste lotingstudies HR in de plus

Gepubliceerd: 16 July 2015 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Van de zes centrale lotingstudies die de HR voor collegejaar 2015/16 heeft, is bij vijf opleidingen de loting van DUO geëindigd in een (klein) overschot. Maar landelijk bleek er bij de helft van de fixusstudie niet geloot te hoeven worden.

boekslot papier 600px

 

Bijna de helft van de hbo-opleidingen met een numerus fixus laat alle studenten toe die zich hebben aangemeld. Er zijn meer opleidingsplaatsen dan belangstellenden, dus hoeft er niet te worden geloot of geselecteerd.

Vanaf vandaag krijgen studenten van de Dienst Uitvoering Onderwijs te horen of ze na de zomer aan de fixusstudie van hun voorkeur kunnen beginnen. Veel hbo-studenten in spe kunnen met een gerust hart op vakantie: ze worden automatisch toegelaten.

Bij 63 van de 136 hbo-opleidingen met een studentenstop is het aantal aanmeldingen kleiner of gelijk aan het aantal opleidingsplaatsen. Dat betekent dat de uitslag van de loting en van selectieprocedures er niet meer toe doet.

Wel overschot bij HR
Die situatie wijkt bij de Hogeschool Rotterdam af. Alleen de opleiding chemie kon alle aanmelders toelaten (120 aanmeldingen voor 120 plaatsen). Overschotten waren er bij de vijf andere HR-opleidingen waarvoor een centrale (door DUO uitgevoerde) loting geldt: biologie en medisch laboratoriumonderzoek (238 aanmelders, 180 plaatsen), fysiotherapie (207 aanmelders, 200 plaatsen), industrieel product ontwerpen (142 aanmelders, 100 plaatsen), medische hulpverlening (85 aanmelders, 50 plaatsen) en vrijetijdsmanagement (162 aanmelders, 150 plaatsen).

Dit voorjaar ontstond er ophef toen hbo-opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek een numerus fixus invoerden. Hoe viel dat te rijmen met alle inspanningen om jongeren warm te maken voor een technische studie?

In mei bleek uit voorlopige cijfers dat de twaalf techniekopleidingen een paar honderd studenten zouden moeten teleurstellen. Maar de definitieve DUO-cijfers tonen nu aan dat veel aanmeldingen zijn ingetrokken. De zes opleidingen chemie kunnen alle studenten toelaten. De zes opleidingen biologie & medisch laboratoriumonderzoek hebben samen slechts 63 aanmeldingen te veel; alleen Inholland, Hogeschool Leiden en dus de HR moeten studenten afwijzen.

Studentenstop als selectiemiddel?
Er waren dit jaar opnieuw aanzienlijk meer hbo-studies met een studentenstop dan in de jaren ervoor. Dat leidde al eerder tot kritische Kamervragen: misbruikte het hbo de numerus fixus niet om de beste studenten te kunnen selecteren en zo makkelijker te kunnen voldoen aan de prestatieafspraken met het ministerie?

Minister Bussemaker antwoordde in 2013 dat de numerus fixus niet bedoeld is als sluiproute naar selectie aan de poort. Het is volgens haar ‘niet het middel om onderwijskwaliteit te verhogen’. Begin juni liet ze de Tweede Kamer weten dat ze de Onderwijsinspectie heeft ingeschakeld. Die moet uitzoeken of opleidingen misbruik maken van de mogelijkheden die de numerus fixus biedt.

HOP, Hein Cuppen/ Redactie Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top