Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 augustus 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nibud: één op drie studieleningen voor spaarpotje

Gepubliceerd: 6 July 2015 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws

Studenten lenen niet alleen om hun huur en boodschappen te betalen, maar ook om hun spaarrekening te spekken. Eén op de tien leningen is zelfs bedoeld om later een huis te kopen, meldt het Nibud.

geld betalen web
| Profielen

Een op de drie zou best minder kunnen lenen, zeggen studenten in de enquête van het Nibud, instituut voor budgetvoorlichting. Bijna een op de vijf vindt lenen bij DUO geen probleem: ‘Als ik het straks niet kan terugbetalen, wordt mijn schuld toch kwijtgescholden.’

Vanaf september verdwijnt de basisbeurs. Studieleningen worden dan nog gunstiger: studenten mogen 35 jaar doen over terugbetalen en zijn hooguit vier procent van hun inkomen aan de lening kwijt. De rente is altijd lager dan bij de bank.

Lenen voor een eigen huis
Hypotheekverstrekkers waarschuwden vorig jaar dat lenen voor een eigen woning straks nog aantrekkelijker wordt voor studenten. Afgestudeerden kunnen dankzij de nieuwe voorwaarden een grotere hypotheek krijgen dan nu. Het CDA voorspelde dat slimme studenten massaal de maximale lening aanvragen en noemde de staat een pinautomaat.

Dit rapport van het Nibud lijkt die indruk te bevestigen. Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.700 studenten. Driehonderd daarvan komen van een opiniepeiler, de rest komt van het panel van de website Studenten.net.

Volgens het Nibud heeft 36 procent van deze studenten een lening bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Dat is iets meer dan in andere onderzoeken, zoals de Studentenmonitor, waarin slechts 27 procent een lening heeft.

Het Nibud waarschuwt dat lenen riskant is. De verleiding is groot om de spaarrekening te plunderen voor leuke dingen en dan moet je het toch allemaal terugbetalen. Bovendien kun je een hogere hypotheek krijgen als je helemaal geen studieschuld hebt.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top