Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tbc-onderzoek op locatie Wijnhaven van de HR

Gepubliceerd: 13 October 2015 • Leestijd: 1 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de locatie Wijnhaven 99-107 van de HR is bij een student een besmettelijke vorm van tuberculose (tbc) vastgesteld. Dit heeft de HR op 30 september te horen gekregen van de GGD Rotterdam-Rijnmond.

tbc_bacteria

Update, 16-10-2015: Informatie over het al lopende onderzoek op de Kralingse Zoom toegevoegd

De student op Wijnhaven, van het instituut CMI (Communicatie, Media en Informatietechnologie), wordt inmiddels behandeld en kan andere mensen nu niet meer besmetten. De GGD is wel gestart met een contactonderzoek in de directe omgeving van de student.

Klasgenoten en docenten
In eerste instantie onderzoekt de GGD mensen die veel contact hebben gehad met de student. Daarbij gaat het onder andere om klasgenoten en docenten, in totaal zo’n zeventig personen; zij zijn door de GGD per brief uitgenodigd voor het onderzoek. Dit onderzoek op de locatie Wijnhaven start op maandag 16 november.

Na contact met een patiënt met besmettelijke tuberculose, kan een besmetting bij andere mensen pas na twee maanden worden aangetoond. Eerder onderzoek heeft daarom geen zin. Begin januari 2016 worden de resultaten van het onderzoek verwacht. Aan de hand van de uitslagen bepaalt de GGD of er uitbreiding van het onderzoek nodig is.

Kralingse Zoom en Pieter de Hoochweg
Begin dit jaar zijn er op de locaties Kralingse Zoom en Pieter de Hoochweg ook al gevallen van tbc geconstateerd. Het onderzoek op de Kralingse Zoom, dat in maart startte nadat een student met besmettelijke tbc was aangetroffen, loopt nog. Het eerste onderzoek leverde geen ziektegevallen op. Wel werd bij twee studenten een tuberculose-infectie vastgesteld; zij waren niet ziek en kunnen ook niemand besmetten; de studenten zijn voor deze infectie behandeld door de GGD. Eind juni is het onderzoek uitgebreid, en zijn er nog eens achttien studenten en drie docenten onderzocht. Bij niemand van deze groep is een tuberculose-infectie gevonden. Een laatste aantal van vijf studenten wordt binnenkort nog onderzocht. De GGD sluit hierna het contactonderzoek af.

Volgens de GGD staan deze eerdere besmettingen dit jaar op de HR ‘hoogstwaarschijnlijk’ los van het nieuwe geval op locatie Wijnhaven. Tuberculose is een infectieziekte die jaarlijks bij circa 800 mensen in Nederland voorkomt. In Rotterdam hadden het afgelopen jaar 68 mensen tuberculose.

Vragen?
Heb je vragen over of naar aanleiding van het tbc-geval op Wijnhaven? Mail de GGD tbcggd@rotterdam.nl of bel naar (010) 433 94 40. Je kunt ook mailen naar de hogeschool: gezondheid-cmi@hr.nl.

Wat is tuberculose?
Tbc wordt veroorzaakt door een bacterie. Het is een ziekte die meestal in de longen zit. De bacterie wordt overgedragen door hoesten en/of niezen. We spreken dan van open of besmettelijke tuberculose. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten. Zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet-besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd. Tbc is niet overdraagbaar via kleding, serviesgoed of ander materiaal. De ziekte is goed met medicijnen te behandelen. Kijk voor meer informatie op www.tuberculose.nl.
Bron: GGD-Rotterdam Rijnmond

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top