Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Opnieuw bezetting Amsterdamse universiteit

Gepubliceerd: 30 April 2015 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Actievoerders hebben het service- en informatiecentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezet. Ze protesteren tegen de hoge werkdruk, tijdelijke contracten en prestatieprikkels. Bovendien willen ze op 1 mei vrij.

Vroeger hadden studenten en medewerkers van de UvA op 1 mei een vrije dag, maar sinds dit jaar niet meer. ‘De afschaffing van deze internationale Dag van de Arbeid is het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind’, menen de bezetters. ‘Dit moet worden teruggedraaid: de Dag van de Arbeid moet weer een vakantiedag zijn.’

Uitbuiting
De groep noemt zich dan ook Students’ 1st of May Committee. ‘We hebben gezien hoe de Universiteit van Amsterdam zich structureel schuldig maakt aan het uitbuiten van haar medewerkers – van professoren en PhD-studenten tot de security van Profi-Sec’, aldus een verklaring.

De actievoerders behoren niet tot De Nieuwe Universiteit, die eerder het Maagdenhuis bezette, zegt woordvoerder Harriet Bergman. De UvA weet ook nog niet wie er tot de groep behoren.

Lust naar winst
Volgens de bezetters bedreigt de ‘onverzadigbare lust naar winst’ zowel het onderwijs als de salarissen en de sociale zekerheid. ‘We eisen dat universiteitsmedewerkers niet worden behandeld als arbeidsmachines, maar als mensen; dat zij duurzame contracten krijgen in plaats van wegwerpcontracten; en dat zij bevrijd worden uit de ketenen van tijdsefficiëntie en commercieel belang.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top