Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stage: luxe jachten met gouden trapleuningen

Gepubliceerd: 3 November 2015 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steven Remmers, derdejaars maritieme techniek (dat heette nog niet zo lang geleden nog scheepsbouwkunde) loopt stage bij Lloyd’s Register, een bedrijf dat bouwtekeningen van schepen controleert. Leuk en leerzaam maar Steven droomt van het zelf ontwerpen van schepen. Liefst van die luxe jachten met gouden trapleuningen…

Steven bij scheepsmodel

‘Je moet er wel tegen kunnen dat je hier zelf niks bouwt.’ Steven kreeg het de afgelopen weken tijdens zijn stage een aantal keer te horen. Van Scheepsbouwkunde is bij Lloyd’s dus eigenlijk geen sprake. Voor Steven maakt dat niet uit. Of eigenlijk: op dit moment niet.

Rondkijken
‘Het is leuk hier. Je krijgt een kijkje in de keuken van het bedrijf en ook van scheepswerven in Nederland. Als je hier werkt, ga je de tekeningen die je moet controleren ook bespreken bij de klant, op de werf dus.’ Toch ziet Steven een baan op het kantoor van Lloyd’s niet meteen zitten. ‘Ik wil eerst meer rondkijken en ervaring opdoen. Maar de kans bestaat dat ik hier ooit eindig.’

Steven wil zelf schepen ontwerpen, het liefst van die super-de-luxe jachten van tig miljoen. ‘Het lijkt me wel wat om mee te varen met de proefvaart van zo’n jacht waarop de kranen en trapleuningen van goud zijn. Dat is toch tof?’ Het eerste doel van de student is om voor zijn afstuderen aan te slag te gaan bij een werf in Amerika.

Keurmerk
Steven - Lloyd's RegisterTerug naar de controles. Hoe gaat dat in z’n werk? ‘Je kunt het vergelijken met auto’s die worden gekeurd voordat ze de weg op mogen’, vertelt Steven. Lloyd’s is een soort keurmerk en kijkt naar alle aspecten van een schip. Naast de ‘field survey’ (controle op de scheepswerf) controleren medewerkers van Lloyd’s Register, op hun kantoor op het Rotterdamse Brainpark, de door werven opgestuurde bouwtekeningen en -beschrijvingen.

Steven: ‘Dan gaat het bijvoorbeeld over ventilatieopeningen op een schip. Die moeten er zijn, maar je wilt niet dat door zo’n gat water naar binnen stroomt. De eis is dus dat er plaat voor die opening moet komen, een soort drempel die een bepaalde hoogte moet hebben. Zulke dingen controleer ik. Mijn stagebegeleider vraagt dan of ik er naar wil kijken, en daarna kijkt er altijd nog iemand mee om te zien of ik het goed heb gedaan. Uiteindelijk gaat er naar de scheepswerf een document met opmerkingen.’

Studentenleven
Een leerzame stage ervaart Steven, maar voor hem geen plek om er meteen aan de slag te gaan. Laat staan fulltime. ‘Ik denk dat ik daar nog niet aan toe ben, ik ben 21 en nog lekker aan het genieten van het studentenleven. In Delft (Steven begon daar aan de universiteit met scheepsbouwkunde, maar stapte over naar het hbo, red.) ben ik lid van een studentenvereniging en dan kan het nog weleens laat worden.’

Tijdens z’n stage heeft hij z’n uitgaanspatroon wat aangepast. Steven: ‘Ik had nog nooit fulltime gewerkt. Dat was in het begin dus wel wennen; als student ben je het namelijk gewend om af en toe uit te slapen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top