Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten steeds blijer met hun opleiding

Gepubliceerd: 21 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van hogescholen en universiteiten zijn over het algemeen goed te spreken over hun studie: in de Nationale Studenten Enquête geven ze een steeds hogere waardering.

Met name hbo’ers zitten weer een stuk vrolijker in de collegebanken, blijkt uit de landelijke vragenlijst die ze hebben ingevuld. Bijna driekwart (72,5 procent) is tevreden of zelfs zeer tevreden over zijn studie. Vijf jaar geleden was dat nog maar 65 procent. Hbo’ers mopperen ook minder vaak: nog maar zes procent is ronduit ontevreden. Vijf jaar geleden was dat tien procent.

Hogeschool Rotterdam
Ook op de Hogeschool Rotterdam is de tevredenheid gestegen. De HR kijkt overigens niet naar het percentage tevreden studenten maar vergelijkt het gemiddelde cijfer dat studenten gaven (op een 5-puntsschaal) met een jaar geleden. De algemene tevredenheid stijgt van 3,71 naar 3,75. Op alle thema’s waarop de studenten zijn ondervraagd, scoort de HR dezelfde of een betere score dan vorig jaar.

Ook universitaire studenten oordelen positiever, als is het verschil met vijf jaar terug minder spectaculair dan bij het hbo. Toen was tachtig procent tevreden, nu is dat bijna 83 procent. Ontevreden waren academici toch al niet zo, maar de afgelopen jaren kromp het aandeel mopperaars nog verder: van 5,4 naar 3,9 procent.

Contrast met protesten
De steeds betere scores staan in contrast met de recente protesten in Amsterdam, aldus een persbericht van de stichting Studiekeuze123, opdrachtgever voor de Nationale Studenten Enquête. In die stichting zijn onderwijsinstellingen, studenten en ministerie vertegenwoordigd.

Meer dan 700 duizend studenten van 72 hogescholen en universiteiten kregen dit jaar een uitnodiging om de enquête in te vullen. Bijna 40 procent deed mee, op de HR was dat 42 procent. De studenten oordeelden over onder meer de inhoud van hun studie, de docenten, de begeleiding, de studieroosters en de faciliteiten.

Tevreden over docenten
Overigens zijn universitaire studenten nog altijd enthousiaster dan hbo’ers. Over de inhoud van hun opleiding is bijvoorbeeld meer dan tachtig procent van de academici goed te spreken, tegen minder dan zeventig procent van de hbo-studenten. Ook docenten kunnen aan de universiteit op meer waardering rekenen: bijna zeventig procent van hun studenten is tevreden over hen, terwijl dat aan hogescholen maar zestig procent is.

HOP, Bas Belleman & Profielen

Profielen komt op een later moment uitgebreider terug op de scores op de HR.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top