Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Te veel aanmeldingen voor hbo-techniekopleidingen

Gepubliceerd: 28 May 2015 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In tegenstelling tot wat onderwijsminister Bussemaker in september voorspelde, zullen honderden aspirant-studenten worden afgewezen voor hbo-techniekopleidingen met een numerus fixus.

Voor het eerst hebben zes hbo-opleidingen chemie en zes hbo-opleidingen biologie & medisch laboratoriumonderzoek een numerus fixus ingesteld. De afgelopen jaren werden de opleidingen steeds populairder en konden ze de enorme toestroom niet meer aan.

Tekort technisch personeel
Daar ontstond in september al ophef over: om het tekort aan bèta-technisch personeel op te lossen, pompt de overheid immers miljoenen in programma’s die jongeren moeten enthousiasmeren voor een technische opleiding. Minister Bussemaker van Onderwijs suste die ophef toen. Zij verwachtte niet ‘dat er daadwerkelijk aanzienlijke aantallen studenten zullen worden geweigerd.’

Maar uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs blijkt dat waarschijnlijk honderden studenten in september niet kunnen beginnen aan de opleiding van hun keuze. Vooral de opleiding biologie & medisch laboratoriumonderzoek blijkt landelijk enorm populair: alle zes opleidingen kregen meer aanmeldingen dan er plekken zijn. Gezamenlijk zullen ze deze zomer 305 mensen moeten teleurstellen.

Hogeschool Rotterdam
Ook de opleidingen chemie zullen belangstellenden moeten afwijzen. De Hogeschool Rotterdam heeft 120 plekken en 146 aanmeldingen en bij de Hogeschool Leiden hebben zich zes mensen te veel aangemeld.

Minister Bussemaker hamerde er in september op dat er geen sprake is van een arbeidsmarktfixus – een studentenstop omdat er op de arbeidsmarkt te weinig plek is voor deze technici. Volgens haar zou het gaan om een capaciteitsfixus: de hogescholen hebben simpelweg wat meer tijd nodig hebben om al die studenten goed onderwijs te kunnen geven.

Numerus fixus
Maar een verklaring die de Hogeschool Rotterdam in september online zette, spreekt ook die veronderstelling van de minister tegen. ‘De verwachting is dat de vraag naar hbo-opgeleiden in deze sector zich in de nabije toekomst zal stabiliseren’, aldus de hogeschool. ‘Om goed aan te blijven sluiten bij de behoefte op de arbeidsmarkt hebben hogescholen in overleg met het bedrijfsleven voor deze opleidingen een numerus fixus ingesteld.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top