Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamencijfers langer geldig

Gepubliceerd: 18 December 2015 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opleidingen mogen niet langer studiepunten van trage studenten afpakken, vindt de Tweede Kamer. Dat mag straks alleen nog als hun kennis aantoonbaar is verouderd.

AppMijncijfers

Opleidingen maken misbruik van de mogelijkheid in de wet om tentamenuitslagen te laten vervallen, stellen PvdA en SP. Zijn dienden een motie in om daar een einde aan te maken. Die kreeg gisteravond een ruime meerderheid in de Tweede Kamer.

Steeds meer opleidingen lieten de studiepunten van trage studenten vervallen. De Tweede Kamer eist nu dat duidelijk in de wet komt te staan dat dat alleen mag als hun kennis aantoonbaar is verouderd.

Rekening houden met ‘persoonlijke omstandigheden’
Maar zelfs dan mogen opleidingen de studiepunten niet meer zomaar afpakken. Volgens de motie moeten ze rekening houden met persoonlijke omstandigheden van de student, zoals dat ook bij een bindend studieadvies gebeurt.

Minister Bussemaker had eerder gezegd dat opleidingen de geldigheid van studiepunten naar eigen inzicht mogen beperken. Ook de rechter stelde ‘dat argumenten als marginale studievoortgang en onvoldoende studieperspectief acceptabel zijn’ voor het beperken van de geldigheid.
De discussie hierover barstte in 2013 los toen bleek dat de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden de studiepunten van vijfdejaars bachelorstudenten liet vervallen en vervolgens geen mogelijkheid bood om de punten opnieuw te behalen. Daarmee stuurde ze de studenten dus eigenlijk weg en dat mocht al helemaal niet.

Op de Hogeschool Rotterdam is de algemene regel dat tentamenresultaten niet vervallen. Alleen als aangetoond kan worden dat kennis na vijf jaar is verouderd, kan een instituutsdirectie in de onderwijs- en examenregeling opnemen dat studiepunten van bepaalde vakken een beperkte houdbaarheidsduur hebben. Op de HR is dat gebeurd bij het instituut voor Financieel Management. De opleidingen accountancy en fiscaal recht en economie hebben te maken met veranderende wet- en regelgeving op het gebied van belastingen en jaarverslaglegging. Maar langstudeerders van wie de studiepunten vervallen, mogen wel herkansen.

Tekst: HOP, Petra Vissers/ redactie Profielen
Beeld: app Mijn Cijfers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top