Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bij de les: Cijferbingo en huisnummer 1183

Gepubliceerd: 3 March 2016 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een Slowaak, Duitse en Vietnamese wagen zich op de vierde verdieping van locatie Museumpark aan het leren van de Nederlandse taal. En zo simpel is dat niet. De klank van samengestelde letters is erg belangrijk. ‘Het is niet de bedoeling dat je in een winkel huid bestelt in plaats van hout.’

Illu bij de les

Het is 10:40. De les had al tien minuten geleden moeten beginnen, maar alleen Martin en Linda zitten klaar met hun aantekeningenblok. Het is de eerste les van Dutch for Beginners, een cursus speciaal aangeboden voor (pre)masterstudenten van de Rotterdam Business School, en er missen nog 21 studenten. ‘Ik denk dat ze verdwaald zijn’, zegt Marije Brugman, onder andere docent Nederlands. ‘We zouden eigenlijk op de Kralingse Zoom starten, maar er werd een hele vleugel verwijderd dus er was geen ruimte meer. Ik heb duidelijke instructies gegeven hoe ze hier moeten komen. Misschien is het toch te ingewikkeld.’

Alfabet opdreunen
‘Het doel van vandaag is dat jullie je straks in het Nederlands aan elkaar kunnen voorstellen’, bereidt Brugman de aanwezigen voor. ‘Gelukkig zijn jullie met zijn tweeën, dus dan kunnen we goede conversaties voeren.’ Maar voordat het zover is, mogen ze het alfabet opdreunen. De Duitse Linda vindt de klanken duidelijk erg vermakelijk en pent vrolijk mee. Ze grommen erop los. Ggggg. Rrrrr. Het zijn klanken die je niet zomaar even over de tong laat rollen. En dan, op dat moment, schuift stilletjes toch nog nummer drie aan: de Vietnamese Hang.

Au, ui, ei, oe, eu. Brugman maakt duidelijk dat de Nederlandse samenstellingen niet makkelijk zijn. ‘Het is belangrijk dat je de klank van samengestelde letters goed beheerst. Anders kunnen er rare situaties ontstaan. Het is niet de bedoeling dat je straks in een winkel huid bestelt in plaats van hout.’

Eternal fame
Brugman haalt bingokaarten tevoorschijn. De cijfers moeten natuurlijk ook geoefend worden, want leeftijd en telefoonnummers mogen straks bij de voorstelronde niet ontbreken. Het spelletje is simpel: Brugman noemt de cijfers op en de studenten strepen weg. ‘Als je het fout hebt, moet je een liedje zingen’, zegt Brugman. ‘A Dutch song.’ OMG!! Linda slaat haar handen voor haar gezicht. Maar ze loopt geen risico want Martin heeft in een razend tempo bingo. ‘Wat win ik?’ ‘Eternal fame’, zegt Brugman. Daar lijkt hij tevreden mee.

Martin, Linda en Hang mogen zich dan eindelijk in het Nederlands aan elkaar voorstellen. Linda vertelt Martin en Hang in welke straat ze woont. Als Brugman vraagt op welk huisnummer slaat ze haar handen weer voor haar gezicht: ‘OMG!!’ Het blijkt dat ze op huisnummer 1183 woont en hoe ze dat in het Nederlands zegt, is nog niet helemaal duidelijk.

Roosterconflict
Brugman laat de studenten niet zonder huiswerk vertrekken. Het is volgens haar vooral belangrijk dat ze een paar Nederlandse woorden wisselen in het dagelijkse leven: in de bus, de tram, de supermarkt, de winkel. ‘En luister goed naar wat mensen om je heen zeggen. Schrijf een paar woorden op die je vaak hoort en neem die de volgende keer mee.’

Of de overige twintig studenten er de volgende les wel zijn, is nog een raadsel. Ze waren in elk geval niet verdwaald, mailt Brugman later ter verduidelijking. De boosdoener van de magere opkomst was een roosterconflict.

Saskia Stavenuiter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top