Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Alex: Kunst laten leven in Rotterdam

Gepubliceerd: 5 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Alex blogt

Larry is nachtwaker bij het Natuurhistorisch Museum en beleeft de gekste nacht van zijn leven als de kunststukken tot leven komen. Apen, neanderthalers, een dinosaurusskelet. Ik heb het natuurlijk over de film Night at the museum, maar wat als ik je nu eens vertel dat kunst werkelijk tot leven kan komen?

Alex
Als ambassadeur van Museumnacht010 mag ik anderen enthousiast maken over kunst. Nee, ik krijg hier niet voor betaald. Ga ik zelf zo vaak naar musea? Nee, niet zo vaak als ik wil. De drempel ligt voor een student nogal hoog om – vaak door tijdgebrek in het weekend, als je niet gratis reist – een museum te bezoeken. Als je naar de museumnacht gaat, kun je voor het bedrag van één museumkaartje ruim dertig musea en culturele instellingen bezoeken. Ding ding ding, ineens wordt het aantrekkelijk!

Op 5 maart van 20:00 tot 01:00 uur kun je los in de Rotterdamse binnenstad. Alle plekken waar je kunst kunt aanschouwen zijn anders! Het is zo divers dat ik een beetje duizelig werd toen aan mij werd gevraagd om met een paar tips te komen. Die tips verschijnen binnenkort op de website van de Museumnacht010, mocht je interesse hebben.

(Pssst… als je jouw geld al hebt gereserveerd voor boodschappen, dan kun je je natuurlijk altijd opgeven als vrijwilliger.)

Kunst laten leven
Het klinkt soms wat stoffig: kunst. Net als literatuur. En jullie weten allemaal dat ik mijn hart heb verknocht aan literatuur, ook een vorm van kunst. Woordkunst. Maar die andere kunst hè, die noem ik gevoelskunst. Ze is los van de taal en vol emotie. In de expressie weerklinken de emoties van de kunstenaar(s). Denk aan het kleur- en penseelgebruik bij schilderijen of de bewegingen bij dans.

Soms begrijp je helemaal niets van kunst, en dat is prima. Ik las een boek (het zál eens niet) waarin kunst in een anekdote wordt omschreven als dat wat in de doos achter de bank staat. Het ging over hoe je de wereld kunt indelen. Of zoiets. Bij kunst zijn alle regels losgelaten en dat maakt het kunst. Snap je het niet? Kunst. Snap je het wel? Kunst.

Als je kunst laat spreken en ze je raakt, raak je verstrikt in een emotionele dialoog tussen het kunstobject en je hart. Sommigen kunnen helemaal overweldigd raken van kunst. Ik ben geen kunstkenner en ik ben ook niet zo emotioneel dat kunst me overvalt, maar in mijn ogen is kunst datgene wat door alle imperfecties het dichtste bij de perfectie van de natuur komt.

Alex Hoogendoorn (1994) is derdejaarsstudent communicatie. Hij recenseert literatuur en non-fictieboeken voor de Boekenkrant en blogt maandelijks voor Profielen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Blog Alex: Kunst laten leven in Rotterdam

  1. Dat is hilarisch! En slim om kunst voor jongeren zo weer aantrekkelijk te maken. Dat zijn slimme marketeers geweest die zo inspelen op de actualiteit. Tumblr-gebruikers zijn vast trots 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top