Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Blog Annick: Doorstuderen ja of nee?

Gepubliceerd: 5 September 2016 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Annick Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De bekendste bedrijven waarvoor ze heeft gewerkt stralen in een extra groot lettertype op de eerste sheet van de PowerPoint. Daarnaast staat één familiefoto en een foto waarop ze aan een hardloopwedstrijd meedoet, haar grootste hobby. En helemaal bovenaan, net onder haar naam en leeftijd, is haar opleiding te vinden.

Foto van Annick Schavemaker

Deze gastspreker heeft eerst een hbo-opleiding gevolgd, maar net als (bijna) altijd, volgt daarna de naam van een universitaire studie. En dat zet me aan het denken.

Gastsprekers zijn er in allerlei soorten en maten; ze zijn in ieder denkbaar vakgebied verkrijgbaar. De ene gastspreker is ontzettend enthousiast en succesvol, terwijl de andere pas net is afgestudeerd en nog zoekende is. Toch hebben ze allemaal iets gemeen. Het is me namelijk opgevallen dat ze allemaal, op een enkeling na, een universitaire opleiding hebben gevolgd.

In principe maakt dat voor het gastcollege niet zo veel uit. Het motiveert mij altijd ontzettend wanneer professionals de moeite nemen om aan ons te komen vertellen wat ze in de praktijk allemaal tegenkomen in het vakgebied. Zo krijg je toch een realistischer beeld van de mogelijkheden die er zijn na het afstuderen. Maar nu het einde van mijn studie in zicht komt, begin ik me toch af te vragen hoe realistisch dat toekomstbeeld eigenlijk is.

De verhalen van gastsprekers maken me nieuwsgierig naar de reden waarom ze uiteindelijk zo succesvol zijn geworden. Hoe groot is de rol die de universitaire studie daarin heeft gespeeld? Deze vraag stelde ik laatst aan een gastspreker van Heineken. Zelf gaf ze aan dat er in haar universitaire studie juist een gebrek was aan praktijkervaring. Wij, hbo’ers, zouden, volgens haar, dankzij onze stages misschien zelfs wel een voordeel hebben op de arbeidsmarkt. Tsja, zo kun je het natuurlijk ook bekijken.

Aangezien ik pas net ben gestart aan het vierde jaar van mijn studie, heb ik gelukkig nog een tijdje om hierover na te denken. En wie weet, misschien sta ik over een aantal jaar met dezelfde cliché PowerPoint voor een nieuwe klas te vertellen hoe juist mijn hbo-diploma heeft bijgedragen aan mijn carrière.

Annick Schavemaker (19) is vierdejaars communicatie en schrijft ook voor de mannenblog Manify.nl.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top