Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De jongste van de klas

Gepubliceerd: 10 May 2016 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Anniek

Klasgenoten heb je in allerlei soorten en maten. Druk, rustig, enthousiast of juist een beetje terughoudend. Wat mijn klas bijzonder maakt, is dat iedereen al een vooropleiding heeft gedaan; een aantal heeft zelfs al lange tijd gewerkt. En ik?

Foto van Anniek van der Hoek

Ik kom net van de havo af. Met mijn 19 jaar ben ik de jongste van de klas. Terwijl mijn klasgenoten al op zichzelf wonen en een volwassen leven leiden, geniet ik elke avond nog van de kookkunsten van mijn moeder.

We hebben niet alleen cultuurverschillen, maar dus ook generatieverschillen.

Mijn oudste klasgenoot is 28 jaar. Alhoewel het verschil in jaren wel meevalt, is hij, met een eigen bedrijf naast de opleiding, al een stuk verder in het leven. Geregeld stelt hij me de vraag wat ik wil worden als ik groot ben. Met mijn 1.65 m ben ik ook nog eens een van de kleinsten van de klas en wat ik later wil gaan doen weet ik nog niet precies. Zij denken echt al na over dat soort dingen, want ja, ze worden er niet jonger op.

Mijn voordeel is wel dat ik me minder druk hoef te maken over alles. Per slot van rekening mag ik mezelf nog een tiener noemen, en die hoeven nou eenmaal nog niet zo veel. Vooral heel veel plezier maken. En dat neem ik dan wel weer erg serieus. Als m’n klasgenoten aan het werk zijn of hun kind van school halen, bestel ik nog een wijntje en geniet van de warme zon die op mijn gezicht schijnt. Zo erg is het niet om de jongste van de klas te zijn.

Anniek van der Hoek (19) is eerstejaars crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy. Je kunt meer van Anniek lezen op: mignon-et-chouette.nl.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Blog Anniek: De jongste van de klas

  1. Ik vind dit eerlijk gezegd één van de saaiere columns die ik afgelopen tijd gelezen heb. Er wordt enkel geschetst wat het verschil is tussen hoe een 28-jarige en een 19-jarige in het leven staan, en dat nog een oppervlakkig en zonder inhoud ook. Daarnaast is 9 jaar verschil echt geen generatieverschil hoor…

  2. 19 is helemaal niet zo jong. Zeker niet voor een eerstejaars. Ik was zelf 17 toen ik van de havo kwam en ging studeren. Een vriendin van mij was zelfs nog maar 16.

  3. Ik ben zelf ook de jongste van mijn klas, 18 jaar en tweedejaars student CE.
    Van grote verschillen in levensfase is hier geen sprake, terwijl er wel een aantal veel oudere studenten bij zijn.
    Ik zie het jong zijn als een voordeel. Ik hoop 20 te zijn als ik afstudeer, wat mij veel jonger maakt (en daarmee voor sommige bedrijven aantrekkelijker) dan mijn ‘volwassen’ medestudenten. 😉

  4. Ik denk niet dat er daadwerkelijk sprake is van een generatieverschil. Dit is naar mijn idee eerder een verschil in volwassenheid. Volwassenheid is hierbij wel gelinkt aan leeftijd, maar geen direct gevolg. Iemand die een tussenjaar heeft gewerkt en verantwoordelijkheden droeg, of iemand die al andere opleidingen heeft gedaan is vaak een stuk volwassener dan iemand die direct van de havo komt. De leerlingen die direct van de havo komen zijn nog helemaal in de “school-modus”. Deze zien het volgen van een opleiding nog als een plicht. Mensen die hebben gewerkt of van een andere opleiding komen hebben vaak veel bewuster voor een specifieke opleiding gekozen. Deze mensen doen het echt voor zichzelf, en niet omdat het een verplichting is.

  5. nou nou, generatieverschil? en jongste? Zo jong ben je niet hoor, had zat meisje in het eerste jaar zitten die pas 16 waren! Die waren pas jong.. Jammer dat je niet wat dieper bent ingegaan op meerdere verschillen.. en een vader of een moeder van 28, kan prima nog net zoveel plezier beleven. Is maar hoe je het interpreteert!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top