Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Door slikprobleem nu mediavrouw

Gepubliceerd: 3 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Anniek

‘Communicatie kies je alleen als je echt niks beters weet’, is een veelgehoorde uitspraak in mijn omgeving. Vroeger dacht ik er eigenlijk precies hetzelfde over. Ik had geen flauw benul wat communicatie inhield en vond het allemaal nogal vaag. Wat kan je er nou eigenlijk mee? Nee ik wist heel duidelijk wat ik wilde worden. Logopediste. Zonder enige twijfel.

Foto van Anniek van der Hoek

Sinds een paar jaar is er de studiekeuzecheck. Zodra je je inschrijft voor een opleiding maak je hem en aan de hand van een enorme waslijst aan vragen zou je erachter moeten komen welke opleiding echt bij je past. Zo kunnen mensen al van tevoren van studieplan wisselen om later leed te voorkomen. Hoewel ik erg geschikt leek voor logopedie, was de docente in kwestie toch niet al te positief over me. Ze wilde me aan een andere opleiding te helpen, maar dat was wel het laatste wat ik wilde. Vanaf m’n twaalfde wist ik dat ik logopediste wilde worden. Ik wilde dát en niks anders.

Ik volgde vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie. Dat eerste vak raad ik trouwens iedereen af. Het kostte me een jaar extra op de middelbare school en doordat ik het niet haalde, moest ik een jaar later opnieuw de studiekeuzetest afleggen. Deze keer was het nog erger dan de eerste keer. Ik zou een slikprobleem hebben – wat ik niet wist en ook nooit had gemerkt – mijn stem was niet goed en ik zou niet op de opleiding passen. Als ik besloot toch te beginnen, zou ik veel problemen krijgen, zo werd me voorspeld. Kortom, niet het beste gesprek dat ik in jaren heb gehad.

Halverwege maart begon de stress toe te nemen omdat ik wist dat ik me binnen twee weken moest inschrijven. Dus ging ik op zoek naar de opleiding die wél bij me paste.

Meerdere keren kwam ik op de website van de hogeschool langs de opleiding crossmediale communicatie. Uiteindelijk besloot ik toch maar eens een kijkje te nemen bij deze associate degree. Een praktische tweejarige opleiding die me zou opleiden tot communicatiespecialist. Ik verdiepte me erin, schreef me in en nu ben ik blij dat ik ooit ben ‘afgekeurd’ voor logopedie. Ik voel me helemaal op mijn plek.

Achteraf gezien niet zo handig dat ik me altijd op een ding heb gefocust. Toen docenten op de middelbare school al aangaven dat ik me ook op andere opleidingen moest oriënteren, liet ik ze altijd maar een beetje praten, terwijl hun advies me had kunnen helpen bij het kiezen van de juiste studie. Nu heb ik onnodig een jaar langer op de middelbare school gezeten, terwijl ik toch niks meer doe met mijn natuurkundekennis. Zonde!

Anniek van der Hoek (19) is eerstejaars crossmediale communicatie aan de Rotterdam Academy. Je kunt meer van Anniek lezen op: mignon-et-chouette.nl.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top