Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Quincy: hbo is andere koek dan mbo

Gepubliceerd: 11 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Blogs

Na mijn vmbo-t ging ik naar het mbo in Breda. Deze opleiding ging mij prima af. Ik leerde welke aanpak het beste bij mijn manier van leren aansloot en deed iets wat ik leuk vond. Hierdoor maakte ik het mbo met gemak af. Omdat ik de smaak te pakken had, besloot ik door te gaan studeren aan het hbo. Dat was echter wel andere koek.

Quincy Brassers

Hoewel ik meerdere malen was gewaarschuwd dat het hbo echt anders is dan het mbo moest ik toch even wennen. Ik was gewend aan schoolsucces op het mbo. Van mezelf moest ik dit ook bereiken op het hbo. Dat kon nou eenmaal niet anders.

Zo had ik allemaal doelen gesteld, doelen die ik moest realiseren. Ze stonden op een whiteboard in mijn kamer, ik zag ze dus elke dag:
1. de beste cijfers halen;
2. mijn propedeuse in het eerste jaar halen;
3. alle zes keuzevakken in het eerste jaar doen.

Als ik deze doelen niet zou halen, dan zou ik falen. Een kleine tegenvaller was dat ik iets meer moest leren om hetzelfde schoolsucces te bereiken. Een grotere tegenvaller was dat sommige studenten het beter deden dan ik. Hoe raar het misschien ook klinkt, ik kon hier moeilijk mee omgaan. Sterker nog, dit kon mij enorm demotiveren.

Waarom doe ik zo achterlijk?
Om te bewijzen dat ik hetzelfde schoolsucces kon bereiken heb ik dingen moeten laten die mij eigenlijk gelukkig maakten, zoals een lekkere filmavond of even lekker chillen met vrienden.

Na mijn propedeuse met 60+ punten in het eerste jaar vroeg ik mij af: ‘Was dit het nou?’ Eerlijk gezegd had ik wel iets meer verwacht van het prestigegevoel. Nadat ik m’n doelen had gerealiseerd, was ik er niet zo gelukkig mee als ik had gedacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik wat makkelijker ben gaan denken over m’n doelen en m’n perfectionisme.

Maken mijn schooldoelen mij wel gelukkig?
Nu heb ik een nieuw doel: ‘Op een gelukkige manier mijn hbo afronden’. Maar wat is ‘gelukkig’?

Door mijn stage- en werkervaring kwam ik erachter dat mijn opleiding belangrijk is, maar niet doorslaggevend. Je mindset, mentaliteit en houding helpen je veel meer dan je hbo-papiertje. Waarom zou ik dan in godsnaam zoveel uur besteden aan iets wat niet doorslaggevend is? Daarom doe ik nog steeds mijn best, maar wel op een gezond niveau.

Mag ik je een tip geven? Doe je best op school en doe daarnaast lekker je ding, wat dat ook mag zijn. Onze generatie moet nog zo lang werken dat het gewoon zonde van je tijd is om de beste cijfers van iedereen te willen halen.

Quincy is vierdejaars financial services management. De interesse voor psychologie is tijdens zijn opleiding ontstaan, want ‘waar je ook werkt, je bent altijd met mensen bezig. In je carrière kun je er baat bij hebben als je je sociale en psychologische kennis een klein beetje vergroot.’
Meer van Quincy lezen? Dat kan op zoherkenbaar.com.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Blog Quincy: hbo is andere koek dan mbo

  1. Zo herkenbaar! Goed dat je dit deelt, de druk van goed presteren en schoolsucces is iets waar ik ook bijna aan onderdoorging. Respect!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top