Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Blog Rieneke: Tentamenstresssss

Gepubliceerd: 19 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 36 seconden • Blogs

Stress? Check. Jij/u als lezer van deze blog zal ongetwijfeld in de tentamenstress zitten. Omdat je zelf toetsen moet maken of omdat u ze straks moet nakijken en de rij van om cijfers zeurende studenten vreest.

Rieneke_Brouwer-1000

Tentamenstress? Ik zeg ook: check! Naast mijn gebruikelijke stress ervaar ik nu extra druk om mijn tentamens te halen omdat ik dadelijk start met afstuderen. En dat combineer ik niet zo graag met het maken van herkansingen…

Afstudeerstress? Ook check. Misschien nog wel meer dan tentamenstress.
Ik herinner me nog dat ik op de basisschool altijd opkeek naar de juffen en meesters, de vaders en moeders en … naja, eigenlijk alles wat ouder en verder was dan ik. Als je naar de middelbare school ging, nou, dan was je toch groot! Maar halverwege de middelbare school was ik van die overtuiging allang weer afgestapt en keek ik op tegen de examenkandidaten. ‘Wat moet dat toch moeilijk zijn, je examenperiode!’ Op het moment dat ik zelf examenkandidaat was, dacht ik ook dat de wereld zou vergaan als ik mijn examen niet haalde. En dan waren er ook nog studenten die terugkwamen naar de middelbare school en wat kwamen vertellen over hun studie… Ja, die hadden het in mijn ogen gemaakt natuurlijk. Zij waren ‘groot’. Zij waren ‘verstandig’ en ‘zelfstandig’. Wordt er van mij verwacht dat ik dat straks ook kan? Nou, dat moet ik nog maar eens zien, dacht ik toen.

Je raadt het al, op dit moment kijk ik daar met een lach op terug. Niet dat ik zou vinden dat die gevoelens van mij toen, of van examenkandidaten van nu, onterecht zijn. Maar omdat ik opnieuw in de positie ben van de personen waar destijds ik tegenop keek. Het onderwijssysteem is zo ingericht dat je het programma zou moeten kunnen doorlopen. Maar daar ben je dan op het moment zelf niet altijd even zeker van. Het is leuk om soms eens terug te kijken en te realiseren wat voor mijlpalen je eigenlijk al gehaald hebt!

En nu? Ik ben inmiddels aanbeland in het vierde en laatste jaar van mijn studie. Nu kijk ik (natuurlijk) weer op tegen het afstuderen, de alumni, de ‘oude rotten in het vak’, en … naja, eigenlijk alles wat ouder en verder is dan ik.

Rieneke de Kreek-Brouwer (21) is vierdejaars civiele techniek en vaak het enige meisje in haar klas. ‘Tot nu toe loop ik nominaal, iets waar ik trots op ben.’ Ze volgt het honoursprogramma want ze ‘zet graag dat stapje extra’. Rieneke is overtuigd, maar niet radicaal christen.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top