Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bouwkundestudenten versieren Camping Heijplaat

Gepubliceerd: 6 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op vrijdag 17 juni opent Camping Heijplaat haar toegangspoorten. Voor één weekend wordt een braakliggend terrein in het Rotterdamse havendorpje omgetoverd tot festiviteitenterrein. Studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst hebben de camping en de aankleding ontworpen.


Vorig jaar werd het zaadje voor Camping Heijplaat geplant. De Academie van Bouwkunst wilde als jarige een cadeautje geven aan de stad. Jan Duursma, hoofd externe activiteiten, vertelt: ‘Al snel besloten onze studenten dat Heijplaat wel wat extra aandacht verdiende. Er lagen daar al jaren bouwplannen die niet van de grond kwamen, dus we vonden dat de bewoners wel wat leuks konden gebruiken. Tijdens een workshop werden allemaal goede ideeën bedacht, maar de stadscamping werd met het meeste enthousiasme ontvangen.’

Bazar Bizar

Samen met de vereniging van wijkbewoners werd er gewerkt aan een stadscamping die in de zomermaanden drie maanden lang vermaak moest bieden. Toen de vereniging uit de organisatie stapte, moesten de studenten op zoek naar een nieuwe samenwerkingspartner. Die werd gevonden in Bazar Bizar, maar doordat de voorbereidingen een tijdje op hun gat hadden gelegen, moest het plan op de schop. Duursma: ‘Bazar Bizar haakte aan in het voorjaar, daardoor moesten we het originele plan wat indikken. Dat betekent dat er nu slechts een weekend heel veel vermaak is. Rotterdamse performers en kunstenaars dragen bij aan de programmering en academiestudenten hebben de toegangspoort en de lay-out voor de camping gemaakt. Je organiseert een evenement in het havengebied ook niet zomaar. Je hebt te maken met vergunningen en die worden pas afgegeven als de bezoekers bijvoorbeeld veilig kunnen schuilen in geval van gaswolken of andere calamiteiten.’

Pilotweekend

Camping Heijplaat gaat dit jaar dus als pilot een weekend open. Geïnteresseerden kunnen kaartjes kopen (15 euro per p.p.) voor het feestelijke weekend. Bij succes komt het evenement volgend jaar terug en dan misschien wel voor drie maanden. De camping staat op een braakliggend terrein aan de Corydastraat, bij de gymzaal.

Op zaterdag 18 juni heeft de academie een eigen programma tijdens de Dag van de Architectuur en kun je onder begeleiding van alumni langs gerealiseerde gebouwen en projecten in Rotterdam. Op zondagmiddag 19 juni presenteert de academie haar jubileumpublicatie over 50 jaar academie in theater Walhalla op Katendrecht. Studenten van de grafische opleiding van de Willem de Kooning Academie hebben de vormgeving gedaan voor dit speciale boek dat te koop zal zijn bij de boekhandel. Eerder dit jaar publiceerde Profielen een beeldreportage over 50 jaar Academie van Bouwkunst met een selectie van gebouwen die afgestudeerden toevoegden aan het Rotterdamse landschap.

Tosca Sel

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bouwkundestudenten versieren Camping Heijplaat

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top