Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker: ‘Nederlands blijft hoofdtaal in hoger onderwijs’

Gepubliceerd: 29 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is heel belangrijk dat Nederlands de hoofdtaal blijft in het hoger onderwijs, zegt minister Bussemaker op Radio1. Maar universiteiten en hogescholen mogen zelf weten of ze in het Engels lesgeven.

‘Waar opleidingen in het Engels worden gegeven, moeten we vooral nagaan wat de argumenten daarvoor zijn’, zegt de minister. ‘Het is geen doel op zich.’

Taaltoets
Ze reageert op plannen van Avans Hogeschool, die ervoor wil zorgen dat al zijn studenten bij afstuderen goed genoeg de Engelse taal beheersen. Alle eerstejaars van Avans moeten nu een taaltoets doen, aldus een persbericht.

Wat Avans doet hoeft niet per se op alle hogescholen te gebeuren, vindt Bussemaker. Ze mogen het zelf weten. Dicht bij de Duitse grens zou een hogeschool misschien een andere keuze maken, meent ze.

Verschillen
De minister wijst bovendien op de verschillen tussen opleidingen: een pabo is iets anders dan een hospitality-opleiding. Engels speelt dan een andere rol.

Ze heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen gevraagd om een verkenning te schrijven over de voor- en nadelen van ‘al te veel verengelsing van het hoger onderwijs’.

Ten koste van
In december sprak de Tweede Kamer samen met de minister over Engels in het hoger onderwijs. ‘Engels mag niet ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs, colleges moeten wel gegeven worden in goed Engels’, stelde ze toen. ‘Als de taal ten koste gaat van de nuance, van de diepgang van de stof, dan kunnen we het beter laten.’

Ze beloofde hierover in gesprek te gaan met opleidingen en wetenschappers, maar ze hield een slag om de arm: ‘Het lijkt me niet wenselijk om strakke normen te gaan handhaven.’

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top