Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker niet bezorgd over selectie

Gepubliceerd: 9 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mannen, allochtonen en mbo’ers kiezen minder vaak voor een selectieve studie. Onderwijsminister Jet Bussemaker houdt het in de gaten, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Maar ze past de regels niet aan.

Haar eigen PvdA vroeg minister Bussemaker wat ze ervan vindt dat ‘selectie aan de poort allochtonen dupeert’. Dat zou blijken uit een rapport van de Onderwijsinspectie dat begin december uitkwam.

‘Verschillen te klein’
Maar de minister ligt er niet wakker van. ‘De verschillen in de instroom zijn te klein zijn om conclusies te trekken’, schrijft ze aan de Kamer. Verder voert ze aan dat er volgens de inspectie al meer allochtonen en studenten uit een laag sociaal-economisch milieu naar het hoger onderwijs gaan dan vroeger.

De PvdA is niet de enige die zich zorgen maakt: de studenten van het ISO stuurden een brandbrief over ‘zesjesstudenten’ die niet worden toegelaten tot sommige masteropleidingen en D66 vroeg de minister om uitleg over de toenemende selectiedrift in het hoger onderwijs.

‘Signalen bespreken’
Bussemaker houdt het allemaal goed in de gaten, drukt ze iedereen op het hart. Ze gaat ‘de signalen bespreken’ met het ISO. ‘Het stelsel blijft er op ingericht dat studenten in het wo als regel, al dan niet na een periode op de arbeidsmarkt, doorstromen naar een masteropleiding’, gaat ze verder.

De oplossing ligt volgens Bussemaker in goede voorlichting over selectieprocedures en meer samenwerking. Hogescholen en universiteiten moeten meer contact zoeken met middelbare scholen en roc’s, bijvoorbeeld door scholieren uit te nodigen voor kennismakingsdagen of docenten voor ‘professionaliseringstrajecten’.

‘Laat ik er maar niet aan beginnen…’
Ze herhaalt min of meer wat de Onderwijsinspectie twee weken geleden zei over selectieve opleidingen. ‘We moeten voorkomen dat jongeren met een laag inkomen of van een bepaalde etniciteit gaan denken: ik moet voor die opleiding door zoveel hoepels springen, laat ik er maar niet aan beginnen’, aldus directeur Erik Martijnse. ‘Opleidingen moeten daarom heel goed uitleggen wat de opleiding en de selectie inhouden, zodat studenten niet op verkeerde gronden keuzes maken.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top