Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: ruzie om een ID tijdens tentamen

Gepubliceerd: 6 June 2016 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn twee verhalen in deze zaak waarin het draait om een verdenking van spieken, ruzie om een ID en de weigering van de student om de klas te verlaten.

Klacht van: student EAS
Over: ongeldig verklaren tentamen
Uitspraak: ongegrond

Volgens de student pakte de surveillant tijdens het gewraakte tentamen zonder toestemming zijn identiteitskaart. Een studiegenoot, ook aanwezig op de zitting van het college van beroep voor de examens, bevestigt dit verhaal en vertelt er nog bij dat de surveillant de student op harde toon vroeg de klas te verlaten. De student weigerde omdat hij niet zonder zijn ID wilde weggaan. Als straf is zijn tentamen ongeldig verklaard en heeft hij bovendien een officiële waarschuwing gekregen.

De examencommissie van EAS (techniekopleidingen) ziet deze gebeurtenis toch anders. De surveillant had de indruk dat de student aan het spieken was. Ze vroeg hem daarom om zich nogmaals te identificeren. Toen hij dat weigerde, bleef hij nog minutenlang hard pratend naast haar staan waardoor de rust tijdens de toets ver te zoeken was. En het lokaal verlaten, zoals de surveillant vroeg, dat wilde hij ook al niet.

Je bent als student verplicht om de aanwijzingen van de surveillant te volgen.

Orde verstoord

Het verweer van de student dat hij zijn ID al had laten zien en dat de surveillant hem toch ook kon identificeren aan de hand van zijn toets, doet volgens de examencommissie niet ter zake. Je bent als student hoe dan ook verplicht om de aanwijzingen van de surveillant op te volgen. Met name het feit dat de student de orde tijdens het tentamen heeft verstoord, wordt hem zwaar aangerekend en daar past dan ook een sanctie bij, het ongeldig verklaren van het tentamen. De student mag wel deelnemen aan de herkansing. Ook biedt de examencommissie op de zitting aan om de officiële waarschuwing in te trekken.

Vast staat voor het college van beroep van de examens dat de student de gang van zaken tijdens het tentamen heeft verstoord. Dat het tentamen ongeldig is verklaard, vindt het college een proportionele sanctie. Het heeft namelijk geen grote, negatieve gevolgen voor de student omdat hij ditzelfde collegejaar nog mag deelnemen aan een herkansing. Daarom neemt het college van beroep het besluit van de examencommissie over, inclusief het aanbod om de officiële waarschuwing in te trekken.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Jarek van Dalsen

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top