Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dreigende tekorten in de zorg

Gepubliceerd: 11 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten van zorgopleidingen zitten straks op rozen. Over een paar jaar komen ziekenhuizen, verslavingsklinieken of jeugdzorginstellingen personeel te kort, waarschuwt een nieuw rapport.

Over twee tot vijf jaar zal de vraag naar hoogopgeleide verpleegkundigen, sociaal- pedagogische hulpverleners en maatschappelijk werkers het aanbod overstijgen, blijkt uit een rapport in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Ook een aantal mbo-opleidingen moet snel meer studenten gaan trekken.

Robotisering
Het rapport verrast enigszins, want op dit moment is er juist weinig geld in de zorg en zitten veel mensen werkloos thuis. Maar dat verandert, luidt de waarschuwing. Over een jaar of vijf gaan veel mensen met pensioen. Daar komt bij dat de zorg door robotisering en e-health steeds complexer wordt, waardoor de vraag naar hoogopgeleid personeel toeneemt.

De auteurs van het rapport maken zich zorgen over het toenemende aantal zorgopleidingen met een numerus fixus, bijvoorbeeld vanwege een gebrek aan stageplaatsen. Daardoor dreigt een vicieuze cirkel: omdat er te weinig mensen worden opgeleid is er straks te weinig personeel, waardoor de beschikbare tijd voor stagebegeleiding nog verder afneemt.

Stagebegeleiding
Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid schrijft aan de Tweede Kamer dat hij zijn best doet om tekorten te voorkomen. Hij heeft bijvoorbeeld een Stagefonds Zorg in het leven geroepen. Werkgevers krijgen daaruit geld om hbo-verpleegkundestudenten te begeleiden tijdens hun stage. Van Rijn gaat niet in op de studentenstop bij veel zorgopleidingen, omdat hij daar niet over gaat.

Minister Bussemaker van Onderwijs noemde de numerus fixus eerder ‘een middel voor gecontroleerde groei’. Wanneer sommige opleidingen ineens veel meer studenten trekken kan de onderwijskwaliteit in gevaar komen, waarschuwde ze. Ook het aantal beschikbare stageplaatsen is een veelgenoemde reden om niet te veel studenten toe te laten.

Laag collegegeld
Vanwege de verwachte tekorten, probeert het ministerie van Onderwijs al langer om meer studenten te trekken naar opleidingen als verpleegkunde. Wie een tweede studie doet, betaalt bijvoorbeeld het lage collegegeldtarief voor zorgopleidingen. Normaal kan een tweede studie duizenden euro’s kosten.

HOP, Petra Vissers

De HR liet afgelopen jaar de numurus fixus voor verpleegkunde los maar omdat collega-hogescholen dat niet deden, steeg de instroom behoorlijk. Voor komend studiejaar is er weer een maximum gesteld aan het aantal eerstejaars.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Dreigende tekorten in de zorg

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top