Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo trekt veel minder eerstejaars

Gepubliceerd: 8 February 2016 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hogescholen ontvingen dit studiejaar 94 duizend nieuwe studenten. Dat zijn er opvallend weinig: de afgelopen jaren verschenen er telkens meer dan honderdduizend aan de start. De Hogeschool Rotterdam is een uitzondering.

Het verlies is 8,3 procent, blijkt uit de definitieve cijfers. In het najaar werd nog gesproken van zo’n zeven procent minder eerstejaars, maar de daling is dus nog sterker.

De Vereniging Hogescholen wijt deze neergang aan het verdwijnen van de basisbeurs. De afgelopen jaren wilden jongeren het nieuwe leenstelsel vóór blijven en was de instroom hoger. Die vloedgolf is nu voorbij.

‘En wij denken dat een ander deel van de daling samenhangt met studenten die daadwerkelijk door het leenstelsel worden afgeschrikt’, zegt hogescholenvoorzitter Thom de Graaf. ‘Of er sprake is van een structurele trend valt nog niet te zeggen.’

Daling lero’s
Vooral de lerarenopleidingen leveren in. De pabo trok een derde minder eerstejaars, op de HR was het aantal toelaatbare pabo-eerstejaars zelfs gehalveerd. Waarschijnlijk komt dat door de zwaardere eisen aan nieuwe pabo-studenten: ze moeten toelatingstoetsen doen als ze bepaalde eindexamenvakken missen.

Van de grote hbo-instellingen ontsprongen alleen de Hogeschool Rotterdam (+ 2 procent) en Hogeschool Windesheim (+ 1 procent) de dans: zij verwelkomden iets meer eerstejaars studenten dan vorig jaar.

Maar de Hogeschool van Amsterdam (min 15 procent), Hogeschool Inholland (min 14 procent) en de Hogeschool Utrecht (min 13 procent) lijden zware verliezen. De middelgrote hogeschool Stenden zag de instroom zelfs met 18 procent omlaaggaan.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Hbo trekt veel minder eerstejaars

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top