Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Help Lieve Tosca, onze vriend ontspoort

Lieve Tosca,

Wij hebben een vriend met wie het de laatste tijd niet zo goed gaat. Vorig jaar zagen we elkaar op school en gingen we in de weekenden regelmatig op stap. Deze zomer is het uitgegaan met zijn vriendin en hij is met zijn opleiding gestopt. We zien hem nog wel eens en dan merken we dat hij is veranderd. Hij werkt nu in de horeca en heeft onregelmatige werktijden. Hij wil graag op zondag op stap, maar wij moeten maandag weer naar school. Dat is onhandig. Heel af en toe komen we hem op vrijdag of zaterdag laat tegen in de stad, meestal is hij dan helemaal van het padje. Hij is dan dronken en meestal ook onder invloed van drugs. ‘Om wakker te blijven’, zegt hij. Wij voelen ons hier ongemakkelijk bij en denken dat het niet goed met hem gaat. We willen hem niet kwijt als vriend, maar op deze manier is het lastig vrienden te zijn. Wat zou jij ons aanraden?

Liefs, anoniempjes

Lieve Tosca

Lieve anoniempjes,

Wat een lastige situatie. Het is niet leuk als een gezamenlijke vriend een ander pad kiest, zeker niet als het een pad is dat jullie zorgen baart. Maar hou in je achterhoofd: dat hij niet doet wat jullie doen, betekent niet per se dat het slecht met hem gaat.

Als jullie je echt zorgen maken over het welzijn van jullie vriend, is het goed om het er gewoon eens met elkaar over te hebben. Spreek af – met zo min mogelijk drank en drugs – en vraag hem hoe het gaat. Zijn antwoord zou je kunnen verbazen.

Misschien weet hij zelf ook wel dat ie in een wilde periode zit en staat ie zichzelf een paar maanden losgeslagen feesten toe, tot ie weer gaat studeren. Bijvoorbeeld. Hij zou natuurlijk ook kunnen doen alsof het supergoed met hem gaat, terwijl dit helemaal niet zo is. En dat is lastig.

Het enige dat jullie echt kunnen doen als vrienden, is jullie zorgen uitspreken en zeggen dat hij altijd welkom is voor gezelligheid of een goed gesprek. Het kan zijn dat hij dat nu niet nodig heeft, maar later wel. Daarom is het ook belangrijk een vinger aan de pols te houden. Ook als hij dingen doet, die jullie niet goedkeuren.

Mocht hij heel naar op jullie bezorgdheid reageren of niet meer de moeite nemen om betrokken te blijven, dan kan je hem ook laten gaan. Niet alle vrienden zijn voor altijd en dat is oké.

Succes,
Lfs Tosca

Heb je ook een vraag voor Lieve Tosca?
Mail dan naar t.sel@hr.nl

Tosca Sel schrijft maandelijks de column ‘Daten met Tosca’. En speciaal voor onze lezers is ze nu ook ‘Lieve Tosca’. Je kunt haar om raad vragen over liefde, leven, daten, uitgaan en seks. Want daar weet ze alles van. Nou, bijna alles.

Gepubliceerd: 3 February 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top