Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids: lagere score HR

Gepubliceerd: 29 September 2016 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de jaarlijkse Keuzegids HBO scoort Avans opnieuw het best van alle grote hogescholen. Toch worden enkele kleine hbo-instellingen nog hoger gewaardeerd door hun studenten. De HR zakt van 58 naar 56 punten en heeft geen topopleidingen meer.

keuzegids-demian
Onderaan dit artikel: scores van alle opleidingen van de HR

Wat jammer dat zo veel eerstejaars studenten tegenwoordig thuis blijven wonen, vinden de makers van de Keuzegids. Laat de keus voor een opleiding niet door de reisafstand beperken, drukken ze scholieren op het hart. ‘Als je op kamers moet kost dat iets extra, maar die investering is het dubbel en dwars waard.’

Ze kunnen bijvoorbeeld een studie van Avans Hogeschool in Breda of Den Bosch kiezen, ook als ze daarvoor uit Friesland of de Randstad moeten komen. Avans was ook in voorgaande jaren de beste grote hogeschool.

Onderwijsfabrieken

Grote hogescholen hebben de reputatie van bureaucratische onderwijsfabrieken waarin goede docenten geen kans krijgen, stelt de Keuzegids. Maar voor Avans gaat die vlieger niet op. ‘Die staat al jaren aan top bij de zwaargewichten. Je merkt er amper dat je dertigduizend medestudenten hebt: de school is opgesplitst in twintig academies met veel zelfstandigheid.’

Inholland daarentegen heeft nog altijd moeite om studenten tevreden te houden en staat weer onderaan, vlak onder de bijna tweemaal zo grote Hogeschool van Amsterdam. Toch gaat het weer iets beter dan in voorgaande jaren, zeggen de makers. ‘De economische studies zijn beter dan bij de HvA, en er is nog een ander lichtpuntje: de kleine muziekopleiding in Haarlem is een heuse topper.’

Rotterdam

Bij de Hogeschool Rotterdam zet de trend dat de top terrein verliest door. En ook als geheel krijgt de HR van de Keuzegids een lagere waardering. De ‘gewogen instellingsscore’ (gecorrigeerd voor studentenaantallen en andere factoren) zakt van 58 naar 56 punten. Daarmee eindigt de HR op de achtste plek tussen de elf grote hogescholen.

Uitschieters

Twee middelgrote hogescholen torenen boven Avans uit. Dat zijn de Christelijke Hogeschool Ede en de groene HAS hogeschool in Den Bosch. Bovendien zijn er enkele uitschieters onder de kleine hogescholen, zoals pabo De Kempel.

Een extreem hoge score heeft de particuliere marketingopleiding The New School. ‘De studenten prijzen deze opleiding de hemel in’, aldus de Keuzegids. ‘Ze hebben er flink voor betaald (vijftienduizend euro per jaar), maar daarvoor krijgen ze ook zeer intensief en superuitdagend onderwijs. En dat in hartje Amsterdam.’

Verschillen

In de ranglijst van weekblad Elsevier, die eveneens deze week verscheen, kwamen ongeveer dezelfde hogescholen als beste bovendrijven, maar er zijn een paar opmerkelijke verschillen. De Hogeschool Leiden bijvoorbeeld is volgens Elsevier de nummer twee van de grote hogescholen, terwijl die volgens de Keuzegids tot de middenmoot behoort. De Hogeschool Rotterdam scoorde in de lijst van Elsevier iets slechter, als dertiende van de zestien.

De twee rankings zijn het ook niet eens over de Christelijke Hogeschool Ede: volgens Elsevier is dat de nummer drie van de ‘specialistische hogescholen’, terwijl die volgens de Keuzegids de beste van de middelgrote hbo-instellingen is.

De verschillen vloeien voort uit de gevolgde methodiek. Elsevier kijkt naar de algemene tevredenheid van studenten over hun opleiding in de Nationale Studenten Enquête en telt dan hoeveel opleidingen van een hogeschool bovengemiddeld goed beoordeeld worden. De Keuzegids baseert zich op dezelfde enquête, maar kijkt naar meer vragen (bijvoorbeeld over docenten en studielast). De redactie weegt bovendien mee hoe snel studenten een diploma behalen, hoeveel les ze krijgen en wat onderwijskeurmeester NVAO van de opleiding denkt.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Illustratie: Demian Janssen

Meer info: www.keuzegids.org/hbo

keuzegids2017-site

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top