Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids: Logopedie is goed, maar de rest is beter

Gepubliceerd: 24 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ze schrokken ervan bij logopedie. De opleiding daalde in de Keuzegids van 74 naar 58 punten en is met een achtste plaats de slechtst scorende logopedieopleiding van Nederland. Toch gaat het best goed, vindt onderwijsmanager Dian Verberne.

‘Ik wil graag benadrukken dat we het goed doen. En het cijfer 58 doet volgens mij geen recht aan de kwaliteit van de opleiding, en van de docenten’, stelt Verberne die erop wijst dat de Keuzegids vooral ook een vergelijking maakt tussen de verschillende logopedieopleidingen in het hele land. Verberne: ‘Kennelijk doen onze collega’s in het land het beter’.

Deskundige docenten

Over de NSE-uitkomsten, waar de Keuzegids voor een deel haar oordeel op baseert, mag de opleiding niet klagen, vindt de onderwijsmanager. Zo geven de studenten de ‘deskundigheid van docenten’ een 4,1 (op een schaal van 5). Een hoge score maar een jaar geleden was ie nog hoger: 4,2. Bij meerdere NSE-onderwerpen is logopedie met 0,1 gezakt.

De lage Keuzegidsscore heeft de opleiding onder andere ‘te danken’ aan een hoog uitvalpercentage in het eerste jaar. In het beoordeelde jaar was dat 27 procent, terwijl dat de jaren ervoor rond de 17 procent lag. Verberne: ‘En afgelopen jaar lag het op 14 procent.’

Sneller studeren

Aan het onderwijs in de propedeusefase is het afgelopen jaar wel wat gedaan om het rendement weer op te krikken. Het is ‘intensiever’ gemaakt, vertelt de onderwijsmanager. ‘We proberen de student sneller actief, sneller aan het studeren te krijgen. De inhoud is hetzelfde, maar het is minder vrijblijvend. Voorheen werden opdrachten besproken, maar niemand zei er wat van als je ‘m niet gemaakt had. Nu moeten studenten hun opdrachten publiceren op N@Tschool. Ook zijn er nu deeltoetsen na vier weken. Die tellen niet mee, maar de uitslag wordt wel besproken met de slc.’

Er zijn nog steeds zaken die beter kunnen. Verberne: ‘Wij vragen studenten regelmatig wat er beter kan, en daar doen we dan ook iets mee, maar het schort aan de terugkoppeling: we vertellen de studenten niet wat we gedaan hebben. Die communicatie moet beter.’

 Ook zijn er zaken die beter zouden moeten, maar waar de opleiding niet veel grip op heeft. De onderwijsmanager vertelt dat studenten aangeven dat er op school niet altijd voldoende studieplekken zijn om te kunnen studeren. Verberne: ‘Dat vind ik moeilijk want dat is gewoon wat we hebben. Er wordt wel over gesproken en nagedacht hoe we samen met andere IvG-opleidingen meer studieplekken kunnen realiseren.’

Centrale roostering

Een van de matig beoordeelde faciliteiten is de ‘communicatie over roosterwijzigingen’ (een 2,6 in de NSE, was vorig jaar 2,7). Het is iets waar de opleiding, vanwege de centrale roostering, in de ogen van Verberne niet heel veel aan kan doen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top