Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foodblog: Boerenkool en croute

Gepubliceerd: 26 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

HR-studenten en Lisa (vierdejaars cmd) en Marinda (eerstejaars crossmediale communicatie) zijn foodbloggers. Een keer per maand trakteren ze Profielen op een succesrecept. In januari is dat: boerenkool en croute.

Koken voor Spek en bonen boerenkool

In december lieten de keukenprinsessen van Kokenvoorspekenbonen.com zien hoe je knapperige kipnuggets kan maken en deze maand gieten ze een klassiek wintergerecht in een nieuw jasje. Ze maakten boerenkool, maar dan en croute. In een jasje van bladerdeeg dus. Het ziet er heerlijk uit! Ga jij het proberen?

Ingrediënten:
– 400 gram boerenkool
– 400 gram kruimige aardappelen
– zakje boerenkool kruidenmix
– 125 gram gerookte spekreepjes
– scheutje melk
– klontje boter
– 1 rookworst
– 9 plakjes bladerdeeg

Andere benodigdheden:
– cakevorm
– stamper

Bereiding:
1. Schil de aardappelen en breng ze in een laagje water aan de kook. Kook ze 20 minuten en giet daarna af.
2. Verwarm ondertussen alvast de oven voor op 200 graden. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes los van elkaar op het aanrecht om te ontdooien.
3. Bak de spekreepjes zonder olie of boter in ca. 7 minuten krokant in een koekenpan of wok. Voeg vervolgens de boerenkool toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee totdat hij iets knapperig wordt.
4. Voeg vervolgens de boerenkool en de spekjes toe aan de aardappelen en stamp het geheel fijn.
5. Om het iets smeuïger te maken voeg je ook een scheutje melk en een klontje boter toe. Als laatste doe je de boerenkool kruidenmix erbij. Roer de stamppot even goed door.
6. Vet de cakevorm in met boter. Plak alle bladerdeeg plakjes aan elkaar vast zodat je een vierkant krijgt van 3×3 plakjes. Leg het vierkant voorzichtig in het midden van de cakevorm en zorg ervoor dat er aan alle kanten bladerdeeg overblijft.
7. Schep een derde van de boerenkoolstamppot op de bodem van de cakevorm. Snijd de worst in rechte stukken en leg deze bovenop de boerenkool. Verdeel nu de rest van de stamppot erover.
8. Vouw het overige bladerdeeg strak terug op de stamppot zodat ook de bovenkant goed bedekt is. Bestrijk het bladerdeeg eventueel met wat water of een eierdooier voor een mooi bruin korstje.
9. Zet de cakevorm ongeveer 30 minuten in de oven.

Tip 1 : Na 30 minuten is bovenkant van de ‘cake’ mooi bruin maar de onderkant niet, draai de cake even om en bak hem op een bakplaat nog 20 minuutjes zodat ook de onderkant mooi bruin wordt.
Tip 2 : Heb je iets van kappertjes, augurken of zilveruitjes in huis? Giet dan een beetje van het groentenat door de boerenkoolstamppot, dit zorgt voor een lekkere zoet/zure toevoeging!
Tip 3: Gebruik geen andijvie voor dit gerecht! We hebben het geprobeerd, maar het recept blijft te nat met alle desastreuze gevolgen van dien. Zie foto.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top