Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca: Waarom mag ik niet bang zijn?

Lieve Tosca,

Na Parijs zijn er nu aanslagen geweest in Brussel. Het komt steeds dichterbij en het maakt me bang: misschien zijn wij binnenkort aan de beurt. Ik lees op social media dat je niet bang moeten zijn, omdat angst niets goed brengt. Maar in de metro en op het station voel ik me onveilig. Wat als iemand zich hier opblaast en mijn geliefden of ikzelf slachtoffer zijn… Die angst leeft in mijn hart, waarom mag ik dan niet bang zijn?

Lfs, anoniempje

Lieve Tpsca denkt

Lief anoniempje,

Toen ik dinsdagochtend in de trein zat en hoorde dat er een aanslag was gepleegd op het vliegveld in Brussel, was ik ook bang. Ik overwoog bij het eerstvolgende station uit te stappen zodat ik niet over Rotterdam Centraal hoefde te reizen. Want als ze een vliegveld uitkiezen voor een grote terroristische aanslag, waarom dan niet een groot en nabijgelegen station in de spits?

Het kostte me al mijn kracht om gewoon te blijven zitten. En toen ik op Rotterdam uitstapte, klopte mijn hart in m’n keel. Ik keek goed om me heen toen ik de via de trap de stationshal inliep en registreerde de extra politieagenten in hal en op de perrons. Pas buiten, toen ik de ochtendzon op m’n gezicht voelde, ontspande ik iets.

Ik denk dat het heel normaal is om te vrezen voor de veiligheid van jou en je geliefden als terroristen aanslagen plegen. Of het nou in Parijs, Brussel, Istanbul of Amsterdam gebeurt: het leed is overal even groot, bij een aanslag gaan we allemaal dood. Die realisatie maakt iedereen bang. Al is het maar een beetje.

En dat is niet altijd slecht. Angst helpt ons alert te zijn. Het zorgt dat we harde geluiden en onverwachte bewegingen registeren, dat we nog eens extra kijken naar die jongeman of vrouw die zich verdacht gedraagt, dat je onbewust zoekt naar een vluchtroute en dat je verdachte situaties opmerkt en aangeeft bij toezichthouders of agenten.

Hierdoor worden mensen staande gehouden, tassen gefouilleerd en treinen doorzocht. Meestal is het vals alarm. En die ene keer dat de hulpdiensten wel wat vinden, zijn er weer wat onschuldige levens gespaard. En dat is mooi.

Je mag dus best bang zijn, maar laat angst je leven niet overnemen. Probeer rationeel te blijven, juist als je bang bent. Iedere verdachte persoon is iemands zoon of dochter. Iedere politieagent of hulpverlener heeft een gezin. De meeste mensen zijn goed. Terroristen zijn echt in de minderheid. En zoals ik schreef na de aanslag op Bataclan: ‘Liefde overwint alles. Dat denk ik echt.’

Lfs Tosca

Gepubliceerd: 23 March 2016 • Column

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top