Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister Bussemaker houdt vast aan selectie

Gepubliceerd: 23 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsminister Bussemaker ziet niets in het plan van D66 om per direct te stoppen met decentrale selectie door fixusopleidingen. Ze blijft bij het oorspronkelijke plan: vanaf 2017 mogen studenten niet meer loten.

Selectie van studenten is niet helemaal ideaal, gaf minister Bussemaker toe. Maar het is altijd nog beter dan loting, een systeem dat “tot zeer verkeerde en zeer frustrerende ervaringen leidt”.

Bovendien heeft de Tweede Kamer nog maar twee jaar geleden besloten dat loting in 2017 helemaal afgeschaft zou worden. Vanaf dat moment moeten opleidingen met een studentenstop iedereen ‘decentraal selecteren’. Bussemaker: “We kunnen niet alle opleidingen voorbereidingen laten treffen en dan een jaar voor de maatregel ingaat zeggen: we doen het toch maar niet”.

Alleen gezonde mensen
D66 wil af van selectie omdat het proces niet eerlijk en transparant zou verlopen. “Loting is ook niet perfect. Het is het minst slechte systeem. Maar het is wel transparant en zonder aanzien des persoons”, aldus Kamerlid Paul van Meenen.

De meeste opleidingen met een numerus fixus maken “puur misbruik” van de mogelijkheid, zei D66-Kamerlid Paul van Meenen vanmorgen in een Kamerdebat over selectie in het hoger onderwijs. Opleidingen willen volgens hem alleen de beste studenten toelaten, bijvoorbeeld om cijfers over studiesucces of onderwijskwaliteit te verbeteren.

“Daar moeten we maar eens vanaf”, aldus Van Meenen. “Het is als zeggen dat een ziekenhuis betere zorg levert omdat ze alleen nog gezonde mensen toelaten.”

Mannen en allochtonen
De D66-fractie stemde twee jaar geleden weliswaar vóór afschaffing van de loting maar een mens kan zich bedenken, antwoordde een zichtbaar geïrriteerde Van Meenen op kritiek van de minister. “Ik had gedacht dat selectie goed zou werken. Dat blijkt niet zo te zijn. Mannen en allochtonen zijn er de dupe van. Dat vind ik erg.”

De gevolgen van selectie wil de minister inderdaad in de gaten houden, suste ze. De Onderwijsinspectie doet al onderzoek naar de toegankelijkheid van hogescholen en universiteiten en aan het einde van het jaar worden de resultaten bekend. In dat rapport kijkt de inspectie ook naar de effecten van de toenemende selectie door masteropleidingen.

Dat duurt te lang, antwoordde Van Meenen. Om hem verder tegemoet te komen, beloofde Bussemaker dat ze meteen na het zomerreces een brief naar de Kamer zal sturen over de effecten van selectie. “Dan kunt u zien of het nodig is om meteen in te grijpen of dat we kunnen wachten op het inspectierapport.”

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top