Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook Bormans gedagvaard voor ROC Leiden

Gepubliceerd: 26 August 2016 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het ROC Leiden stelt twee voormalige bestuurders en elf ex-toezichthouders aansprakelijk voor 40 miljoen euro. Dit meldde het Leidsch Dagblad gisteren. Een van die ex-toezichthouders is HR-voorzitter Ron Bormans, die juridische stappen ‘betreurt’. Liever zou hij zich in de Kamer of via een parlementaire enquête verantwoorden.

ROC_Leiden_Lammenschans

‘Namens de Raad van Toezicht van ROC Leiden, heeft Advocatenkantoor TeekensKarstens advocaten B.V. oud-bestuurders en voormalige leden van de Raad van Toezicht gedagvaard’, staat in het statement dat ROC Leiden gisteren op zijn website plaatste.

De aansprakelijkheidsstelling van 40 miljoen komt overeen met het bedrag waarmee onderwijsminister Bussemaker de school vorig jaar redde van een dreigend faillissement, als gevolg van het neerzetten van twee nieuwe onderwijsgebouwen. Vooral door ingewikkelde vastgoeddeals kwam de onderwijsinstelling in grote financiële problemen.

‘De Stichting ROC Leiden neemt hierbij haar verantwoordelijkheid om het onbehoorlijk bestuur van oud-bestuurders en voormalige raad van toezichtleden te corrigeren en misstanden aan de kaak te stellen. De oud-bestuurders en voormalige raad van toezichtleden zijn verplichtingen aangegaan die het onderwijs van ROC Leiden zo ernstig hebben geschaad dat de Stichting dreigde om te vallen. De rechter zal zich vanaf september 2016 over de zaak buigen’, vervolgt de huidige raad van toezicht (rvt) van ROC Leiden in haar statement.

‘Liever verantwoorden in de Kamer’

Bormans stelt in een schriftelijke reactie dat de huidige rvt van het roc de procedure nog niet in gang heeft gezet, ‘maar de stukken als concept naar ons gezonden heeft, met het verzoek daarover te spreken met het oog op een eventuele schikking.’

Al eerder benadrukte hij dat de commissie-Meurs, die de zaak onderzocht, ‘ondanks kritische opmerkingen over het handelen van alle betrokkenen geen aanleiding zag voor nader onderzoek naar verwijtbaar handelen van de leden van de raad van toezicht’. Ook nu stelt hij dat het roc ‘het advies van de onafhankelijke commissie onder leiding van Pauline Meurs negeert’.

Gisteren zei René van Leeuwen, voorzitter van de huidige raad van toezicht van ROC Leiden, in het Leidsch Dagblad: ‘We willen ook een punt maken: Dit mag nooit meer gebeuren. Schoolbesturen moeten beseffen dat je dit soort risico’s niet mag nemen.’

‘Spijtig’, vindt Bormans. ‘Niemand – ik in de laatste plaats – gunt een school wat deze school is overkomen. Maar ik vind niet dat we dit op deze manier moeten juridificeren. Ik betreur dat vooral omdat er daarmee niet een publiek, inhoudelijk debat gevoerd wordt waarin iedere betrokkene zich kan c.q. moet verantwoorden, maar een juridisch. Het zou mijn voorkeur hebben dat betrokkenen in de gelegenheid gesteld worden zich publiek te verantwoorden, bijvoorbeeld in de vorm van een hoorzitting in de Kamer, eventueel een parlementaire enquête, waarbij de hele procesgang van het jaar 2000 tot en met de dag van vandaag nog eens tegen het licht gehouden wordt.’

Daarvan is momenteel echter geen sprake en daarom is Bormans ‘ook zeer bereid het een rechter uit te leggen. Ik denk, met het feitenrelaas en de conclusies van de onafhankelijke, publiek beschikbare onderzoeken in de hand, een integer en overtuigend verhaal te hebben.’

Bormans, sinds 2012 voorzitter van de HR, zat van 2006 tot 2010 in de raad van toezicht van ROC Leiden. Hij was ook lid van de commissie nieuwbouw van die raad.

Onder de gedaagden bevinden zich ook oud-bestuursvoorzitter en initiatiefnemer van het nieuwbouwproject Jacques van Gaal, de voormalige voorzitter van de raad van toezicht en oud-PvdA-wethouder in Leiden Tjeerd van Rij en Kees den Ouden, wethouder in Zoeterwoude.

Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top