Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rechter dwingt onderwijskeurmeester tot oordeel over nieuwe opleiding

Gepubliceerd: 6 April 2016 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nieuwe onderwijsaanbieders moeten meteen een keurmerk kunnen krijgen van de NVAO, oordeelt de Raad van State vandaag. Er hoeft niet eerst een hele lichting studenten een diploma te halen.

De zaak waar het allemaal om draait begon in juni 2014. Detacheerder en financieel opleider Welten uit het Brabantse Vessem wilde graag een nieuwe deeltijdopleiding starten: de opleiding ‘Financial Professional’. Dus werd er een aanvraag ingediend bij de NVAO. De opleider wilde namelijk graag een stempel van goedkeuring van de Nederlandse overheid.

Maar Welten ving bot. Volgens de NVAO kwam de nieuwe opleiding niet in aanmerking voor accreditatie. Omdat de detacheerder nog geen enkele geaccrediteerde opleiding heeft, zou de kwaliteit pas beoordeeld kunnen worden als er eerst vier jaar lang onderwijs was gegeven en de eerste studenten waren afgestudeerd. Zo zou het in de wet staan.

Nieuwkomers
Daar nam Welten geen genoegen mee. De detacheerder spande een zaak aan die tot de hoogste rechter is uitgevochten. “De NVAO interpreteert de wetgever verkeerd”, zei topman Cees Welten begin februari in het Eindhovens Dagblad. “Daardoor wordt het nieuwkomers onmogelijk gemaakt om mét accreditatie onderwijs te gaan geven.”

De Raad van State heeft hem vandaag gelijk gegeven. Nergens staat in de wet dat een opleiding eerst een volledige ‘cyclus’ moet hebben doorlopen voor er nagedacht kan worden over accreditatie, aldus de rechter. Het besluit van de NVAO is vernietigd.

Dat betekent niet dat Welten nu automatisch een stempel van goedkeuring krijgt. De onderwijskeurmeester moet een inhoudelijke afweging gaan maken. Een woordvoerder van de NVAO laat weten dat de uitspraak wordt bestudeerd.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Rechter dwingt onderwijskeurmeester tot oordeel over nieuwe opleiding

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top