Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

ROC Leiden wil schade ook verhalen op Bormans

Gepubliceerd: 5 February 2016 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

ROC Leiden probeert de schade die is geleden door de bouw van twee nieuwe onderwijsgebouwen te verhalen op twee voormalige bestuurders en dertien ex-toezichthouders. Collegevoorzitter Ron Bormans van de Hogeschool Rotterdam was een van die toezichthouders.

ROC_Leiden_Lammenschans

Bormans, sinds 2012 voorzitter van de HR, zat van 2006 tot 2010 in de raad van toezicht van ROC Leiden. Hij was ook lid van de commissie nieuwbouw van die raad. Hij bevestigt dat hij op 30 december een brief heeft ontvangen waarin ROC Leiden aankondigt ook de aansprakelijkheid van hem als toezichthouder te onderzoeken.

In de brief die Bormans ontving, staat volgens hem dat de aansprakelijkstelling dient ‘ter voorkoming van mogelijke verjaring’. Hij benadrukt daarbij dat de commissie-Meurs, die de zaak onderzocht, ‘ondanks kritische opmerkingen over het handelen van alle betrokkenen geen aanleiding zag voor nader onderzoek naar verwijtbaar handelen van de leden van de raad van toezicht’.

Het bestuur van ROC Leiden bouwde rond 2010 twee nieuwe onderwijsgebouwen. Vooral door de ingewikkelde vastgoeddeals voor de locatie Lammenschans kwam de onderwijsinstelling in grote financiële problemen. Een van de gevolgen was dat de overheid 40 miljoen euro moest bijpassen om een faillissement van ROC Leiden te voorkomen. Dat bedrag komt ten laste van de mbo-sector.

‘ROC Leiden heeft de beste mogelijkheden om de geleden schade op de voormalig bestuurders en leden van de raad van toezicht te verhalen’, schreef minister Bussemaker van Onderwijs gistermiddag in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). ‘De inzet is er daarom op gericht om de Stichting ROC Leiden zo goed mogelijk te ondersteunen om een succesvolle procedure aan te spannen.’

ROC Leiden wil de bestuurders en toezichthouders via zogenaamde ‘interne bestuurdersaansprakelijkheid’ voor de schade laten opdraaien en bepaalt de komende maanden welke personen precies waarvoor verantwoordelijk worden gehouden, waarna ze allemaal een individuele dagvaarding krijgen. Het zal naar verwachting nog enkele maanden duren voor de oud-bestuurders en -toezichthouders weten wat hen precies verweten wordt.

Bormans wil verder niet reageren: ‘Ik voel me – helaas – niet vrij om verder inhoudelijk op de situatie in te gaan, omdat de zaak in een juridische context is terechtgekomen. Ik wacht de uitkomsten van het nadere onderzoek af.’

Redactie Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ROC Leiden wil schade ook verhalen op Bormans

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top