Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studievoorschot? Daar komen we samen wel uit

Gepubliceerd: 19 December 2016 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen, universiteiten en studenten willen onderling uitmaken waar de honderden miljoenen euro’s van het nieuwe leenstelsel naartoe gaan. De overheid moet zich er niet mee bemoeien, vinden ze.

Blauwe beest omarmt munten

Het geld is onder meer bestemd voor intensiever onderwijs, speciale talentprogramma’s voor studenten en bijscholing van docenten, schrijven de universiteiten en hogescholen samen met studentenorganisaties ISO en LSVb.

Wereldformaat

Verder moeten de onderwijsfaciliteiten van ‘wereldformaat’ worden en zouden studenten ook betere begeleiding moeten krijgen van studentenpsychologen en studieadviseurs. Dat staat in een beknopte ‘agenda’ van twee pagina’s die de partijen vandaag presenteren.

De honderden miljoenen euro’s voor het hoger onderwijs komen beschikbaar door het wegbezuinigen van de basisbeurs. Sinds september 2015 krijgen nieuwe studenten die beurs niet meer. De studentenorganisaties hebben er fel tegen geprotesteerd en ook de hogescholen waren er niet blij mee.

Nu willen ze in elk geval zelf bepalen wat er met het geld gaat gebeuren. Studenten van de medezeggenschapsraad krijgen instemmingsrecht op de besteding van het extra geld, spreken ze af. Universiteiten en hogescholen beloven bovendien dat ze zich zullen verantwoorden over de uitgaven.

Eigen verslag

Tegelijkertijd krijgen studenten van de centrale medezeggenschap de gelegenheid om hun eigen verslag hierover te maken. Dat verslag wordt samen met het jaarverslag van de onderwijsinstelling gepubliceerd en is dus voor iedereen toegankelijk en zichtbaar.

Het is de vraag of de politiek inderdaad vanaf de zijlijn gaat toekijken. Na de prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen (over bijvoorbeeld het studietempo van studenten, het aantal lesuren en bijscholing van docenten) willen veel partijen dat er ‘kwaliteitsafspraken’ met de onderwijsinstellingen komen. Het is alleen niet duidelijk hoe die afspraken eruit gaan zien.

Maximale begeleiding

Het hbo en wetenschappelijk onderwijs leggen overigens verschillende accenten. ‘Hogescholen zetten in op maximale begeleiding’, zegt voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen, ‘vooral bij studiekeuze en tijdens het eerste jaar.’

De universiteiten willen vooral ‘meer docent per student’, aldus voorzitter Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU. Ook gaan universiteiten meer belang hechten aan de onderwijsprestaties van hun docenten.

HOP, Bas Belleman
Illustratie: Jarek van Dalsen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top