Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tentamendatabase niet bedoeld om fraude tegen te gaan

Gepubliceerd: 13 October 2016 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een gezamenlijke database met duizenden verzamelde tentamenvragen van de HR en vier andere hogescholen moet fraude tegengaan, meldde het Algemeen Dagblad vanmorgen. Maar dat blijkt niet de insteek: het systeem is vooral bedoeld om kennis uit te wisselen.

Het AD schreef dat vijf hogescholen de strijd aangaan met frauderende studenten. Het gaat om de Haagse Hogeschool, Saxion en de hogescholen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht.

Economie en recht

Dat nieuws klopt in zoverre, dat de vijf een landelijke database hebben opgetuigd waarin duizenden tentamenvragen komen te staan. In eerste instantie geldt dit vooral voor een aantal opleidingen binnen het domein economie en rechten.

‘Het idee is om de docent meer te ontlasten’, zegt faculteitsdirecteur Bert Velt van Saxion Hogescholen. ‘Je kunt wel rekenen: voor elke eigen vraag die je indient als docent, krijg je er vier goede terug.’

‘Uit het hoofd leren is gunstig’

Studenten mogen thuis oefenen met de vragen. En als ze de antwoorden uit hoofd leren, is dat juist gunstig, zegt Velt. ‘Dat betekent dat ze al een groot gedeelte van de lesstof kennen. Onderzoek heeft aangetoond dat studenten die hiermee oefenen, aanzienlijk beter scoren op de test. De antwoorden zitten vanzelfsprekend elke keer verstopt achter een ander vakje met a,b of c.’

Of hierdoor ook frauderende studenten buitenspel worden gezet, weet Velt niet. ‘Dagblad Tubantia heeft eerder over de database geschreven en legde toen de link met het tegengaan van fraude. Maar dat was de intentie van de samenwerking niet.’

Slechts klein aantal vakken

Een woordvoerder van de Haagse Hogeschool kent het bestaan van de database, maar zegt dat het momenteel slechts een klein aantal vakken bij het project betrokken is. ‘Het AD doet voorkomen dat de hele hogeschool meedoet, en dat is onjuist.’

Ook op de Hogeschool Rotterdam wordt al gebruik gemaakt van de database. Rob Ketelaar en Sander Schenk van de HR vertellen aan RTL over de voordelen.

HOP, Irene Schoenmacker / Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top