Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweede Kamer wil lerarenopleidingen veranderen

Gepubliceerd: 31 March 2016 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat hogescholen en universiteiten ‘vakoverstijgende’ lerarenopleidingen gaan ontwikkelen. Die zouden studenten beter voorbereiden op het ‘moderne beroep van leraar’.

‘Lerarenopleidingen moeten nadenken over hun rol in het onderwijs van de toekomst’, zegt PvdA-Kamerlid Loes Ypma, die in haar motie de regering oproept te werken aan nieuwe lerarenopleidingen.

Belangrijk
De roep om vakoverstijgende opleidingen betekent niet dat kennis van het vak er straks niet meer toe doet, haast ze zich te zeggen. ‘Ik begrijp heel goed hoe belangrijk dat is. Maar het één sluit het ander niet uit.’

Het wordt wat haar betreft makkelijker om tijdens één opleiding verschillende bevoegdheden te behalen, bijvoorbeeld voor Nederlands en Engels of voor wiskunde en natuurkunde.

Troepen
‘De intentie van deze motie is goed, maar zoals wel vaker hebben politici weinig zicht op hoe studenten kiezen’, reageert Dick de Wolff, directeur van de educatieve faculteit van de Hogeschool Utrecht en voorzitter van het adviescollege van de Vereniging Hogescholen. ‘Op dit moment denk ik dat er weinig studenten voor zo’n opleiding zouden gaan. Simpelweg omdat er vanuit het werkveld weinig behoefte aan is.’

‘We moeten het onderwijs vernieuwen, daar ben ik het helemaal mee eens’, gaat hij verder. ‘Maar denk dan eerst na over wát je kinderen zou willen leren. Daar zijn we nu net weer mee begonnen. Deze motie loopt wel erg ver op de troepen vooruit.’

Bovendien heeft het hbo, waar de meeste leraren worden opgeleid, de afgelopen jaren hard gewerkt aan het verstevigen van de kennis van afgestudeerden. De Wolff: ‘Aan de ene kant moet de kwaliteit beter. Maar als er een probleem is, bijvoorbeeld omdat er een lerarentekort ontstaat, doet die kwaliteit er dan ineens niet meer toe?’

Pabo
Met de motie pleit de Tweede Kamer verder voor echte academische pabo’s. De huidige ‘academische pabo’ is namelijk een combinatietraject van een hbo-bachelor (de pabo) en een wo-opleiding als pedagogische wetenschappen of onderwijskunde. ‘Een echte wo-bachelor zal de aantrekkelijkheid voor sommige groepen vergroten’, aldus Ypma. Overigens werkt de Radboud Universiteit al aan zo’n opleiding.

Ook het idee dat leraren verschillende vakken kunnen geven, komt niet uit de lucht vallen. Met subsidies probeert de overheid al om zittende leraren bij te scholen en de Hogeschool Utrecht heeft speciale trajecten voor studenten die twee bevoegdheden tegelijkertijd willen behalen. Die opleiding duurt wel vijf in plaats van de gebruikelijke vier jaar.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Tweede Kamer wil lerarenopleidingen veranderen

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top