Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

VVD: ‘Hogescholen willen experiment tegoedbonnen laten mislukken’

Gepubliceerd: 27 January 2016 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om het deeltijdonderwijs te redden, moet minister Jet Bussemaker nu eindelijk eens met de hand op tafel slaan, vindt de VVD. Het zogeheten ‘leven lang leren’ komt volgens Kamerlid Anne-Wil Lucas veel te langzaam op gang.

Vandaag praatte de Tweede Kamer opnieuw met de ministers van Onderwijs en van Sociale Zaken over maatregelen om een ‘leven lang leren’ te stimuleren. Het debat leek verdacht veel op het debat van vorig jaar, stelde VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas.

‘Ik had mijn inbreng vorig jaar ook kunnen gebruiken’, begon ze. ‘Wat zijn we nu opgeschoten? We hebben een half experiment met vraagfinanciering en wat subsidie voor flexibilisering.’

Over die twee experimenten informeerde minister Bussemaker deze week de Kamer. Het ‘experiment vraagfinanciering’, waarin studenten tegoedbonnen krijgen die ze bij verschillende instellingen kunnen inwisselen, gaat inderdaad maar voor de helft van start. En verder bleek dat geen enkele universiteit is toegelaten tot een experiment dat het hoger onderwijs flexibeler moet maken.

Lucas stak haar irritatie niet onder stoelen of banken. ‘De Vereniging Hogescholen doet er alles aan om het experiment vraagfinanciering te laten mislukken’, poneerde ze. ‘Het eigen belang gaat kennelijk boven het belang van studenten en werkenden.’

De Vereniging Hogescholen is nooit blij geweest met het experiment. De door de overheid bekostigde instellingen vinden het niet goed dat overheidsgeld straks via studenten naar ‘de vrije jongens’ gaat. Ze vrezen verschraling van het aanbod, omdat particuliere instellingen alleen maar hippe en winstgevende opleidingen zouden aanbieden.

Maar volgens minister Bussemaker zijn er wel degelijk belangrijke stappen gezet. ‘Ik verwacht dat de pilots flexibilisering en de experimenten vraagfinanciering echt een impuls gaan leveren aan leven lang leren’, aldus de minister, die Lucas er nog even fijntjes op wees dat vergelijkbare plannen van VVD-bewindslieden Mark Rutte en Halbe Zijlstra de afgelopen jaren strandden.

‘Dit wordt echt een herhaling van zetten’, concludeerde Lucas. ‘Er zijn zelfs collega’s die niet zijn gekomen omdat ze geen voortgang zien.’ Of dat werkelijk de reden is dat er maar weinig fracties kwamen opdagen, is niet te achterhalen. Wel is zeker dat met uitzondering van de SP de grote oppositiepartijen ontbraken.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top