Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Welke hogescholen zien meeste eerstejaars afhaken?

Gepubliceerd: 28 April 2016 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jaar in, jaar uit gooien duizenden eerstejaars hbo-studenten de handdoek in de ring en stoppen met studeren. Bij de ene hogeschool gebeurt dat meer dan bij de andere.

Vorig studiejaar hield bijna zestien procent van alle eerstejaars in het hbo er voortijdig mee op. Sommigen wilden niet meer, anderen haalden te weinig studiepunten en mochten niet door.

Hogeschool Rotterdam
De Hogeschool Rotterdam zit met 16,2 procent (1122 van de 6915 eerstejaars vielen uit) iets boven het gemiddelde. Van de grote hogescholen scoort de Hanzehogeschool Groningen het best. Van de 5.500 eerstejaars viel slechts dertien procent uit. Ook Avans doet het goed. De hogeschool zag slechts veertien procent afhaken. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijft eveneens onder het gemiddelde met een uitval van 14,6 procent.

Een andere onderwijsreus kent juist de grootste uitval in het hbo. Dat is de Hogeschool Inholland. In 2014 begonnen er verspreid over alle locaties zo’n 5.100 studenten, waarvan duizend binnen een jaar het bijltje erbij neergooiden. Dat is twintig procent.

Bij Fontys en de Hogeschool van Amsterdam, die nog groter zijn, hielden honderden studenten het snel voor gezien. Daar is de uitval respectievelijk achttien en zeventien procent.

Gerrit Rietveld Academie
Het kan ook anders. In 2014 begonnen er 118 kunststudenten aan de Gerrit Rietveld Academie. Misschien hadden ze veel talent, maar bijna allemaal waren ze een jaar later nog steeds aan het studeren. Slechts zeven waren gestopt.

Daarmee heeft de Rietveld Academie de allerlaagste uitval in het hele hbo. Ook de Hotelschool Den Haag verliest nauwelijks studenten (zes procent), net als hogeschool De Kempel (negen procent), die alleen een opleiding tot leraar in het basisonderwijs aanbiedt.

Toch is een kleine hogeschool geen garantie voor succes. Er is er één met dezelfde hoge uitval als Inholland: Iselinge Hogeschool, een zelfstandige pabo net als De Kempel. Van de 89 eerstejaars hielden achttien er binnen een jaar mee op.

Schakelklassen
De uitval is hogescholen een doorn in het oog. Voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen pleitte deze week voor een zesjarige havo, en collegevoorzitter Ron Bormans van de HR voor schakelklassen tussen mbo en hbo in om ervoor te zorgen dat studenten beter voorbereid aan het hbo beginnen.

De kans dat een student afhaakt, is sterk afhankelijk van vooropleiding, afkomst en geslacht. Van de mannen stopt achttien procent, van de vrouwen slechts veertien. Het verschil tussen allochtonen en autochtonen is al even groot: 18,5 tegen 14,5 procent. Mbo’ers stoppen vaker dan havisten in hun eerste jaar: 22 tegen twaalf procent.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top